Hetvenötezer oltási igazolás vált érvénytelenné az egyadagos Janssen oltás miatt

Mintegy 75 ezer oltási igazolás érvényességét érintette január 3-án a járványügyi szabályok novemberi változása. A Johnson&Johnson cég egyadagos vakcináját ugyanis Ausztria már nem ismeri el teljes értékű oltásnak, számolt be róla az orf.at.

Akit ezzel az oltóanyaggal oltottak be, annak egy második oltást is fel kell vennie ahhoz, hogy megerősítse védettségét az új koronavírus ellen, és oltási igazolása is érvényes legyen – közölte az egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy ehhez a Biontech/Pfizer és a Moderna cégek oltóanyagait ajánlják.

A szabály novemberi életbe lépésekor mintegy 260 ezren voltak oltva az egyadagos Janssen-vakcinával, őket névre szóló levélben emlékeztették oltásuk megújítására. Körülbelül 75.000-en azonban december végéig még vettek fel újabb oltást Ausztriában – írják.

Az egyszer oltottak január 3-ig kaptak haladékot, aki pedig mindeddig nem vett fel valamilyen megerősítő oltást, vagy nem esett át időközben koronavírus-fertőzésen, arra hétfő éjféltől az oltatlanokra vonatkozó, egész napos kijárási korlátozás lesz érvényes.

Az oltással és gyógyultsági igazolással nem rendelkező beutazó esetén regisztrációs és karanténkötelezettség áll fenn. Esetükben a karantén 10 nap, amely alól legkorábban a beutazást követő ötödik napon végzett negatív PCR-teszttel mentesülhetnek.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük