Hiába a hûvös nyár: csaknem 18 millió turista utazott Ausztriába májustól szeptemberig

Ausztriai hegyi táj: vonzó célpont a turisták számára

 

Májustól szeptemberig az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal több, csaknem 17,94 millió turistát és 0,7 százalékkal magasabb számú, 60,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez idő alatt külföldiek 42,02 millió, a belföldi turisták 18,08 millió vendégéjszakát töltöttek el az alpesi országban. 

A legtöbb külföldi továbbra is Németországból érkezik. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 22,55 millió volt, ami nagyjából megegyezik a tavalyi adatokkal. A Svájcból és Liechtensteinből érkezők esetében 1,6 százalékkal (2,06 millió), a Nagy-Britanniából utazók esetében 2,1 százalékkal (1,15 millió) több vendégéjszakát regisztráltak. A holland turisták 0,5 százalékkal (3,46 millió), az olaszok pedig 4,2 százalékkal (1,6 millió) kevesebb éjszakát töltöttek el Ausztriában. 

Összességében az idén eddig több turista, kevesebb napra utazott Ausztriába: 1,3 százalékkal nőtt a vendégek száma (30,6 millió), az általuk eltöltött éjszakák száma viszont 1,1 százalékkal csökkent (109,63 millió). 

Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Iroda (Österreich-Werbung) az orosz turisták számának visszaesésével számol, hiszen a rubel euróval szembeni értékvesztése miatt az Oroszországból érkezők utazási költségei megnövekedtek. A nagyobb orosz utazásszervezők a tavaly téli szezonhoz képest már mérsékeltebb utazásfoglalásról számoltak be. 

Bécs hivatalos idegenforgalmi szervezete, a Wien Tourismus adatai szerint 2014 első fél évében 12 százalékkal kevesebb, 322 ezer orosz turista érkezett az osztrák fővárosba. Az erős visszaesés ellenére az osztrák hirdetők nem mondanak le az orosz piacról, Bécs népszerûsítése ugyanolyan intenzitással folyik majd jövőre is, amikor a bécsi Ringstrasse átadásának 150. évfordulója áll majd a turisztikai kommunikáció középpontjában. 

Az osztrák turisztikai szakma nagy várakozással tekint a téli szezonra. Tavaly télen 64,5 millió vendégéjszakát és 16,9 millió vendéget regisztráltak. Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Iroda Salzburg, Tirol és Karintia tartományokkal együttmûködve a síelést újrakezdőket szeretné célzottan megszólítani, az erre irányuló kampány Hollandiában és Nagy-Britanniában zajlik majd. 

 

Az iroda felmérése szerint 2011-hez képest 66 százalékról 52 százalékra csökkent azok száma, akik kizárólag síelni vagy snowboardozni szeretnének a téli pihenésük alatt, egyre többen vennének részt egyéb programokon is. 

Az osztrák sífelvonókat üzemeltető cég közlése szerint a téli szezonra felkészülve egész Ausztriában összesen 539 millió euró értékben korszerûsítették a felvonókat.

 

Az Osztrák Gazdasági Kamara (Wirtschaftskamer Österreich) számai szerint a külföldi turisták 15 milliárd eurót költöttek el Ausztriában tavaly.

A Statistik Austria adatai alapján rekordszámú magyar turista érkezett Ausztriába tavaly: 479 083 magyar vendég összesen 1 millió 622 ezer 437 vendégéjszakát töltött el 2013-ban az alpesi országban. Magyarország stabilan tartja a 10. helyet a küldő országok rangsorában.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük