Hiányzik az idősgyógyászat a vorarlbergi kórházakból

.

Nem része az vorarlbergi kórházi rendszernek az önálló idősgyógyászat (geriátria), az idősebb betegek kórházi kezelés esetén a megfelelő szakosztályokra kerülnek, pedig gyakran speciális kezelést igényelnek, írja összegzésében az ORF.

Eva Mann szakorvos 15 éve kampányol azért, hogy a vorarlbergi kórházakban akut geriátriai osztályokat hozzanak létre – eddig sikertelenül. Mann azonban arra figyelmeztet, hogy az ország demográfiai viszonyai miatt egyre nagyobb szükség lenne rá.

Mi a geriátria?
A geriátria, az idősgyógyászat sajátos, integrált medicinális ismeretanyagon alapuló új orvosi szemlélet: megelőző, gyógyító és rehabilitáló orvoslás. Ahogy a gyermekgyógyászat is a páciens életkora alapján specializálódott, ugyanígy az életkori sajátosság, az ehhez szükséges speciális megközelítés hívta életre az idősgyógyászatot
.

” A belgyógyászati osztályon való tartózkodás átlagos hossza három-négy nap, ami az idős betegek számára túl rövid” – hozta fel példaként. Ennél hosszabb idő kell az idősek tényleges gyógyulásához és rehabilitációjához. „Ezért van szükség a megfelelő rendszerre és speciális személyzetre” – hangsúlyozza.

Hozzáértő támogatás és gondozás


„Geriátriai osztályokat kell létrehoznunk a vorarlbergi kórházi rendszerben” – írta le aggodalmait Waltraud Bilgeri-Bischof, aki sok éven át dolgozott Svájcban egy akut geriátriai osztályon, és a vorarlbergi gondozási rendszert is jól ismeri vezetőként.

Tapasztalataira alapozva a kidolgozta teljes körű idősgondozás koncepcióját a tartomány számára. A cél az, hogy az idős betegeknek szakmailag megalapozott, hozzáértő támogatást és gondozást tudjanak nyújtani a kórházi tartózkodásuk alatt.

A koncepciót a tartományi politikusok is támogatják azzal, hogy az egészségügyi és gondozási rendszerben meg kell találni a helyét.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük