Hidegfronttal érkezik a téli ízelítő: hóviharra és erős szélre figyelmeztetnek Ausztriában

A viharos front érkezésére kedd estétől számítanak az osztrák meteorológusok: a nyugati tartományokat (itt vörös riasztás van érvényben) hat óra körül, az északi részt este tíztől éri el az orkán, éjféltől aztán Bécsben, Burgenlandban és a déli területeken várható erős – 80-100 kilométeres – szél és csapadék. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, szerdától már havazás is várahtó, a prognózisok szerint 700 méter felett (illetve egyes számítások alapján akár alatt is) megmarad a hótakaró.

Az Alpokban jelentős mennyiségû hóval – 50-100 centiméter – lehet számolni, az ASFINAG autópálya-kezelő cég arra figyelmezteti az autósókat, hogy a nyugati tartományok magasabb régióiban vezető autópálya-szakaszokon (pl. A10-es sztráda), gyorsforgalmi utakon téli útviszonyokkal találkozhatnak a sofőrök. Bár a téli gumi használata csak november 1-től kötelező, a havas, jeges utakra csak megfelelő felszereléssel lehet felhajtani. Az erős szél is gondot okozhat, a hegyekben 140 kilométeres széllökésekre is figyelmeztetnek az időjósok, akik szerint ekkora vihar általában négy évenként éri el az országot. A korai hó további gondot okozhat, mivel a fák még hullatták le lombjukat, így a súlyos teher alatt könnyen kidőlhetnek.

A hőmérséklet erősen visszaesik, ma délben Obertauernban 1800 méter magasan még 11 fokot mértek, szerdán már -1, csütörtökön -3 fok várható csak.

 

Magyarország: éjszaka viharos széllel markáns hidegfront érkezik

Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehûléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal – közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különböző szintû – első-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki. A viharos széllökések miatt több megyére és a fővárosra a legmagasabb szintû, piros figyelmeztetést adták ki: akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínû. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra is hullhat – írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejû széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

Kiemelték: akit a szabadban ér a viharos erejû szél, az keressen aluljáróban vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket.  A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitől azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közmûvezeték. Aki a közmûhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem mûveletirányítási központját.

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevû ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken – írta az OKF közleményében. 

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon – tették hozzá.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük