Hamis önkormányzati levél Bécs

Hivatalosnak látszó levéllel próbálnak csalók személyes adatokhoz jutni Bécsben

Hivatalosnak látszó önkormányzati levelekkel operálnak csalók Bécsben, a címzettet azzal fenyegetik, hogy törlik a központi lakcímnyilvántartásból. A küldeményeken lévő QR-kód azonban egy adathalász oldalra visz, ahol személyes adatokhoz jutnak hozzá illetéktelenek.

AZ ORF beszámolója szerint az állítólagosan a várostól érkező állevél megtévesztően hitelesnek tűnik, mivel nemcsak a valódi logókat tartalmazza, hanem valóban létező címeket és telefonszámokat is.

Különös kérés

A levélben arra kérik a címzettet, hogy egy online űrlapon adja meg az személyes adatait, például a nevét, címét, telefonszámát, útlevélszámát és az útlevél kiállításának dátumát. Ehhez egy QR-kódot kell beolvasni, vagy egy internetes linkre kell kattintani. Aki ezt elmulasztja, azt azzal fenyegetik, hogy törlik adatait a központi lakcímnyilvántartásból.

Ne adjunk meg személyes adatokat!

Ezek a levelek nem a város valamelyik osztályától vagy hatóságától származnak – figyelmeztetett Bécs városa és azt kérte, aki ilyent kap, semmiképpen ne nyissa meg az oldalt és ne adja meg az adatait.

A lakcímnyilvántartóba (Zentrale Melderegister) személyesen előzetes egyeztetés után a városi regisztrációs pontokon vagy pedig online módon, egy alkalmazáson keresztül lehet adatokat felvinni. A bécsi önkormányzat illetékes osztálya, a MA 62 jelezte, hogy soha nem kérné az embereket arra, hogy személyes adataikat weboldalakon adják meg.

A város feljelentést tett

Eddig Donaustadtból érkezett jelzés ilyen levelekről – az önkormányzat azt kéri, aki ilyen kap, a kerületi hivatalnak továbbítsa. Bécs városa az ügyészségen a csalási kísérlet miatt már feljelentést tett.

A hamis levél:

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük