Hóhiány: bezárnak a kisebb síközpontok

Stájerországban a félévi szünetben nem túl télies az időjárás. A tavaszias hőmérséklet megolvasztja az alacsonyabban fekvő sípályák hórétegét. A nagyobb síközpontokban viszont még mindig szilárd hópárna van és rengeteg a látogató.

A stájerországi félévi szünet idén inkább a húsvéti ünnepekre hasonlít: a kétszámjegyű hőmérséklet és a ragyogó napsütés miatt nem igazán télies a hangulat, írja a Krone.

Az utolsó síelési nap a Sommeralmon

A kisebb síközpontok egyre nagyobb nyomás alatt vannak a tartósan tavaszias időjárás miatt. A Sommeralmon például néhány helyen már véget ért a síelés a hóviszonyok miatt.

„Sajnos két-három héttel korábban jött el a vége, de ilyen hőmérséklet mellett még éjszaka sem tudunk havat csinálni” – mondja Wolfgang Wiltschnigg üzemeltető, aki ennek ellenére elégedett: „Tavaly karácsony környékén volt probléma, de idén remek körülmények között síeltünk. A szezon eddig általában véve remekül sikerült a látogatók számát tekintve”.

Van még elég hó

Különösen a nagyobb, magasabban fekvő síterepeken a szilárd hópárnának köszönhetően az enyhe időjárás miatt nem aggódnak annyira. „Annak ellenére, hogy tavaszias hőmérséklet van, és a táj aligha télies, a lejtőkön egészen a völgyig elég hó fedi a tájat” – mondja Fabrice Girardoni, a stájer sífelvonók üzemeltetőinek szóvivője.

Mindenütt sok a foglalás

A tél eleji megfelelő mennyiségű természetes hónak és a mesterséges hóágyúzásnak köszönhetően olyan alapot teremtettek, amely átsegíti őket az olyan rossz időszakokon, mint a mostani. A nappali vendégek rohama és a foglalási helyzet a szálláshelyeken minden stájer régióban nagyon jónak mondható.

Ezt vasárnap Kreischberg és Lachtal főnöke, Karl Fussi is megerősítette: „Lachtalban a magasságnak köszönhetően még a téli táj is gyönyörű, és a völgybe vezető lejtő is remek Kreischbergben. Jelenleg nagyon népszerűek vagyunk, különösen sok a holland látogató”.

Visszatér a tél?

Az időjárás azonban valószínűleg nem sokat változik a következő napokban: „Hétfőn a felső-stájerországi völgyekben újra és újra eshet, és a magasabban fekvő területeken egy kis friss hó is lehetséges” – mondja Nikolaus Zimmermann, az Ubimet meteorológusa. Csütörtökön a föhnszerű időjárás egy közeledő hidegfrontot jelez, péntektől ismét csökkenhet a hőmérséklet. „Legalábbis Felső-Stájerország nyugati részén ismét jelentős mennyiségű friss hó hullhat” – mondja a meteorológus.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük