Horror az A4-es autópályán Ausztriában: akár 50 menekült holtteste is lehet a sztrádán leállított járműben

 

A legfontosabb információk:

 

– A hűtőkocsit csütörtök délelőtt fedezték felaz autópálya-kezelő munkatársai, akik értesítették a rendőröket, mivel folyadék szivárgott a járműből

– A járőrök felfeszítették a rakteret és borzalmas látvány tárult eléjük, a bezsúfolt emberek mind halottak voltak

– A kocsi szerda reggel indult Budapestről, egy szlovák cég adta el még 2014-ben, magyar (Z-s) rendszáma volt, amelyet egy román állampolgár igényelt Kecskeméten. Valószínűleg csütörtök hajnalban lépte át a határt, és 5 és 6 között hagyhatták ott az autópálya leállósávjában

– A helyszínelés délutánig tartott, egy sávot lezártak Parndorf közelében az autópályán

– A kocsit Nickelsdorfba szállította a rendőrség, ott van móda hűtésre egy csarnokban, és csütörtök éjjel nyitják fel. Az áldozatokat Bécsbe szálíltják az igazságügyi, orvosi intézetbe, hogy azonosítsák őket, ileltve megállapítsák a halál okát. A hivatalos rendőrségi közlés szerint 20-50 áldozat lehet, nagy valószínűség szerint mindannyian menekültek.

 

 

Péntekre ígér további információkat a teherautóban talált halottakról az osztrák rendőrség

Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.  Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához. 

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A holttesteket Bécsbe szállítják, hogy ott azonosítsák őket. 

A 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át. Csütörtök reggel öt és hat óra között észlelték a járművet a Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti A4-es autópályaszakaszon. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. 

Figyelembe véve jelenlegi időjárási körülményeket és az teherautó megtalálásának körülményeit, a jármű raktérben lévő menekültek már másfél vagy két napja halottak voltak, a rendőrségi vezető tájékoztatása szerint már akkor nem voltak életben, amikor átlépték az osztrák határt. 

A hűtőkocsi nem egy olyan jármű, amelyet jellemzően az embercsempészek használnak. A vezetőfülke nem volt lezárva, a hátsó rakodóajtót az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag által értesített rendőrök feszítették fel. A járművet megtaláló rendőrök szeme elé olyan kép tárult, amely alapján “ezer százalékig biztos volt, hogy nincsen túlélő” – nyilatkozta a rendőri vezető. 

A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok megköszönte a magyar hatóságok együttműködését, Magyarországról ketten érkeztek Ausztriába, hogy az osztrák rendőrség munkáját segítsék.  A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik – jelentette az osztrák hírügynökség. 

Ausztriát megrázta a hír, miniszterek, politikai és kulturális élet képviseli mind hangot adtak annak, hogy mennyire megdöbbentette őket a tragédia. Heinz Fischer államfő szerint elsősorban a menekültprobléma gyökerei ellen kell küzdeni, és az embercsempészek ellen kell felvenni a harcot. Ugyanezt sürgette a kancellár és alkancellár is. (MTI)

 

Magyar cégé volt a teherautó

 

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható – mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. A Hyza közlése szerint a teherautót a cég korábban eladta, és az új tulajdonos pedig a magyarországi MasterMobilKer Kft-nek adta tovább.  

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.

“Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került” – jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.

A szóvivő később az MTI tudósítójával azt is közölte, hogy sikerült kideríteni, kinek adták el az Ausztriában talált teherkocsit. Sranko azt mondta, hogy az új tulajdonos egy szlovákiai vállalat, az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolította el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek. “Az ügy felderítésében a Hyza továbbra is szorosan együttműködik a szlovák rendőrséggel” – szögezte le a szóvivő.

 A 2011-ben alapított MasterMobilKer Kft. – a ceginfo.hu szerint – fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás. 

Székhelyként a főváros 14. kerületében lévő Szugló utca 82. van feltüntetve, de a zuglói kormányhivatal egyik – az interneten elérhető – 2014-es végzésében, amelyet egy közlekedés igazgatási ügyben indítottak az áll, hogy hiába született döntés a kft. ügyében, nem lehetséges a postai kézbesítés, mert az ügyfél székhelyére küldött levelek “elköltözött” jelzéssel érkeznek vissza a hatósághoz.   

A hárommillió forint törzstőkével alapított cég legutolsó, 2013-as, nyilvános bevételi adatai szerint a nettó árbevétele több mint 300 millió forint volt. 2014-re vonatkozóan nem nyújtottak be mérleget. A ceginfo.hu adataiból kiderül az is, hogy a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. A cégjegyzésre jogosult 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi, akinek kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőszállási lakcímmel.   

A cég üzletrésze végrehajtással az adóhatsághoz került 2015 júniusi hatállyal. Az MTI megpróbálta elérni a kft. tulajdonosát, de nem sikerült. (MTI)

 

Korábbi hírek és írások az esetről

 

Hans Peter Doskozil, burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása nyomán az ORF arról számolt be, hogy a rendőrök csütörtökön késő délelőtt fedezték fel a sztráda leállósávjának egyik öblében az ott parkoló 7,5 tonnás teherautót. A járőrök  horrorisztikus látvánnyal szembesültek: több menekült holttestét rejtette a kocsi, amely valószínűleg hosszabb ideje már ott állt. Az eddigi hírek 20-50 halottról szólnak, az ügyben este hatkor tartanak sajtótájékoztatót, további részletek akkor várhatóak. A rendőrség nagy erőkkel keresi a sofőrt, az ügyben a belügyminiszter tartott sajtótájékoztatót. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter  sötét napként említette a mait, és arról beszélt, hogy ezek után a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel az embercsempészek ellen, és azonnal vizsgálati fogságba helyezik az elfogott bűnözőket.

 

A Kurier úgy tudja, hogy egy magyar rendszámú kocsiról van szó, a cikkben hol teherautóként, hol kisbuszként írják le a járművet, a menekültek valószínűleg megfulladtak. A lap úgy értesült a rendőrségtől, hogy a kocsi már szerda óta parkolhatott, az osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot a magyar kollégákkal, az ügyben az osztrákok válságstábot hoztak létre. A vizsgálatok, a nyomrögzítés napokig is eltarthat, közölte a rendőrség, a burgelandi rendőrség várja az esetleges szemtanúk jelentkezését. 

LPD Burgenland

Neusiedler Straße 84

7000 Eisenstadt

Telefon: 00-43-59133/10/0

 

A Krone Zeitungnak sikerült felvételt készíteni/szereznie a járműről, amelyen szlovák felirat van, és egy hűtőkocsiról van szó. A járműre az autópálya-kezelő emberei lettek figyelmesek, ők értesítették a rendőröket, mivel nedvesség szivárgott az autóból.

 

Az esetről szintén beszámoló Index úgy tudja, a hússzállító kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók, de magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ilyen rendszámot kapnak a Magyarországon még  forgalomba nem helyezett járművek külföldi kiviteléhez, magyar tulajdonú, külföldön tartózkodó rendszám nélküli autó hazaszállítására, érvényes hatósági engedély nélkül Magyarországon tartózkodó jármű reexportjára, vagy megrongálódott, érvénytelen külföldi rendszámtábla ideiglenes pótlására. 

A legfrissebb adatok szerint a jármű egy szlovákiai húsfeldolgozó cégé volt. A vállalat úgy nyilatkozott, hogy több járművet – így a szóban forgót is – 2014-ben eladta, így kerülhetett a kocsi Magyarországra. A vásárlónak nem kellett eltávolítani a céges feliratokat, tudta meg az ORF.

 

Lázár: román állampolgár váltotta ki a holttesteket rejtő teherautó rendszámát

Román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán – közölte Lázár János miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője hozzátette, a valószínűleg illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi tájékoztatást.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a magyar kormány szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka.

Tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.

Pozsony kész segíteni az osztrákoknak a menekültek tragédiájának felderítésében 

 

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében – közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható – mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. 

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.  

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

 

“A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell”  – mondta Hanzelka újságíróknak.

A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.

“Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került” – jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.

 

Lázár: magyar rendszámú teherautóban találtak holttesteket Ausztriában

 

Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak csütörtökön az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi közlést.

Lázár János elmondta: az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni. E rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kabinet szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka, de szerinte alkotmánymódosításra nincs szükség. Hozzáfűzte, hogy minél előbb nagyobb rendőri erőket is össze kell vonni a magyar-szerb határon.

Közölte továbbá: a kormány még a héten megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a tranzitországokban és várhatóan a származási országokban is folytasson tájékoztatást arról, hogy Magyarország biztonsági határzárral védi déli határát. E kampány költségét több millió euróra tette. A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte egyúttal, felmerült, hogy a déli határon a kettős zár, azaz a NATO-háló és a biztonsági határzár között más biztonsági eszközt is bevessenek.

“Ha a magyar kormány nem tesz lépéseket – a törvényhozással közösen – az ország déli határának védelme érdekében, akkor az év végére akár a 300 ezret is elérheti vagy meghaladhatja” azok száma, akik Magyarországon keresztül akarnak bejutni Nyugat-Európába – hívta fel a figyelmet Lázár János, aki a szerb hatóságok jelentése alapján jelezte, csak a következő napokban 6-8 ezer ember érkezhet a magyar határhoz.

Szavai szerint a magyar kabinet helyzete nem könnyű, mert “igen erős, egyre agresszívabb a nyomás a déli határon, hogy bejöjjenek a bevándorlók”. A miniszter tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli, közös tanácskozásának összehívását szeptember 1-jére, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. Kezdeményezi a kormány azt is – folytatta -, hogy a parlament a jövő csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén a képviselők vitassák meg a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is.

A kapcsolódó törvénycsomagot pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek az igazságügyi miniszter. Az ülésen dönthetnek a büntető törvénykönyv szigorításáról, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be a tiltott határátlépésre vagy a határzár megrongálására vonatkozóan, jelentősen szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni a bírósági eljárást – mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is.

Magyarország kifejezetten sérelmezi, hogy az Európai Unió lényegében nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni – mondta a miniszter. Lázár János szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból. A miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 órában a magyar-szerb határon kialakult helyzetéről. Mint mondta, a bevándorlók közel 10 százaléka csinálja végig a regisztrációs folyamatot, 90 százalék viszont azonnal távozik. Utóbbiak közül sokan egyre agresszívabbak, megtagadják a hatóságokkal való együttműködést – mutatott rá.

A tárcavezető értékelése szerint az elmúlt napok eseményei világosan bizonyítják, hogy az unió képtelen megvédeni Európa határait, gyenge hozzá. (MTI)

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük