Időjárás: a hétvégi eső után újabb özönvizet hoz a ciklon Ausztria keleti tájaira

Vasárnap Ausztriában komoly esőket hozott a hidegfront, Hartberg környékén (Burgenland és Steiermark határa) 58 liter/négyzetméternyi csapadékot mértek. Szinte egész Burgenlandban utcákat, pincéket öntött el az esővíz, Oberwartban, Pinkafelden, Pöttschingben, Podersdorfban számos helyre hívták a tûzoltókat. Hasonló helyzetről érkeztek jelentések Graz, Weiz, Fürstenfeld környezetéből is. Az Alpokban havazott Spittal és Zell am See körzetében utakat kellett lezárni. 

Az A2-es autópályán Seebenstein és Grimmstein között több baleset is történt a szakadó esőben, Möllersdorfban pedig egy fiatal férfi kocsijával megcsúszott, nekicsapódott a szembe jövő taxinak és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A taxist és az utasát mentőhelikopter szálíltotta kórházba. 

 

A möllersdorfi baleset: a fiatal sofőr nem élte túl az ütközést Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Möllersdorf

A möllersdorfi baleset: a fiatal sofőr nem élte túl az ütközést Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Möllersdorf

A Faaker See-nél egy 69 éves férfi horgászni indult a tóra, azonban a vihar felborította a csónakját, a horgász egy stégre menekült, onnét mentették ki és kihûlt állapotban vitték kórházba.

Az előrejelzések alapján csütörtökön éri el Ausztria keleti részét egy mediterrán ciklon, amely 2-3 napig szélviharral kísért intenzív esőzést okozt. hasonló progrnózist adott ki a magyar Időkép meteorológiai portál is. Összefoglalójuk szerint alábbiak szerint alakult az előttünk álló hét időjárása.

Szerdától markáns ciklon érkezik a Kárpát-medencébe.

– Szerdától szombatig a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja (akár kétszeresen is) a május havi átlagot, néhol akár 50-100 mm-nyi eső is eshet.

– Orkán erejû szél jöhet: csütörtökön és pénteken az északnyugati szelet 80-100 km/órás széllökések is kísérhetik a Dunántúlon, de a Bakonyban 110 km/órás szél sem kizárt.

 

Pinkafelden pincéket, utcákat öntött el az esővíz Fotó: Tûzoltóság Pinkafeld

Pinkafelden pincéket, utcákat öntött el az esővíz Fotó: Tûzoltóság Pinkafeld

 

 

Árhullámok várhatóak Magyarországon

 

Több folyó vízszintje jelentősen nőtt a vasárnap reggel óta lehullott csapadék hatására, a további esőzések miatt árhullámokra lehet számítani a következő napokban – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

 A közlemény szerint Magyarország területén és a külföldi vízgyûjtők közül a Sajó-Hernád és a Bodrog vízrendszerében nagy területen jelentős mennyiségû csapadék hullott, általában 15-35 milliméternyi, de helyenként elérte a 35-55 millimétert is.  Kiemelték: a jelenlegi számítások szerint a következő hat napon főképp a Sajó-Hernád vízrendszerében várható igen jelentős esőzés, amely a leginkább a Hernád felső vízrendszerét érintheti. A folyón akár jelentősebb, másod- vagy harmadfokú készültségi szintet elérő árhullám is kialakulhat. Szintén a készültségi szintet elérő árhullám várható a Sajón és a Taktán, de annak mértéke várhatóan nem jelentősen haladja meg az elsőfokú készültségi szintet.

A Duna teljes magyarországi szakaszán folytatódik a vízszint emelkedése, de a következő tíz napban nem várható, hogy a víz elöntené a rakpartokat – írta az OVF.

A közlemény szerint vasárnap délelőttől éjfélig a Rába vízrendszerének osztrák részén területi átlagban 50 milliméternyi csapadék hullott, ennek következtében jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint az árhullám Szentgotthárdnál (hétfőn napközben) és Körmendnél (kedd reggel) is a harmadfok közelében fog tetőzni.

A péntek reggelig lehulló újabb csapadék ismételten vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén, de – az OVF szerint – az újabb árhullám várhatóan a korábbi tetőző értékek alatti maximális vízállással folyik le. Szentgotthárdnál várhatóan első-, Körmendnél pedig másodfok körüli tetőző értékek várhatók. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására első fok körüli vízszint alakulhat ki.

 

A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségû csapadék hatására a Murán újabb árhullám várható, a Dunán is folytatódik a vízszintek emelkedése. A Murán Letenyénél az árhullám tetőzése szerda estére várható a másodfokot megközelítő vízszinttel.

 

A legfrissebb előrejelzések szerint a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legtöbb eső csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadék területi átlaga elérheti a 20-30 millimétert is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten várható sok eső mellett többször megerősödik, néhol viharossá is fokozódik a szél. A hőmérséklet a hét folyamán helyenként 20 Celsius-fokig emelkedhet, de lesznek olyan területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegő.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük