Időjárás: akár 2 méteres hó is hullhat Ausztria déli részén

A tél eddigi legerősebb havazását ígérik az előrejelzések Ausztria déli részére: az Alpok központi részére, Kelet-Tirolra, Karintiára a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, akár 2,5 méternyi hó is eshet a hegyekben.A havazásért az alacsony nyomású, a Földközi-tenger felett kialakult légtömegek a felelősek.

A zóna csütörtökön érte el az országot, a keleti részeken, így Burgenlandban is ónos esőt kiváltva. Az osztrák meteorológusok szerint péntek estig intenzív havazás várható Kelet-Tirolban és Karintiában – főleg a hegyekben eshet nagyobb mennyiségû hó, a völgyekben eső is hullhat. A friss csapadék és az erős szél miatt nő a lavinaveszély.

A legfrissebb adatok szerint a két érintett tartományban szakad a hó, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland egyes körzeteiben ónos eső hullik az utakra.

Az összetört teherautó Lavamündben Fotó: Feuerweher Lavamünd

Az összetört teherautó Lavamündben Fotó: Feuerweher Lavamünd

 

Több baleset is történt: még csütörtökön délelőtt Lavamündben (Wolfsberg környéke) egy magyar teherautó csúszott meg és a jármû nekiütközött a helyi templomnak és totálkárosra tört, a sofőr könnyû sérülésekkel vitték kórházba.Steiermarkban két halálos áldozatról számoltak be a híradások: egy nyugdíjas hölgy a járdás csúszott el és olyan szerencsétlenül esett, hogy a helyszínen elhunyt, még egy 57 éves férfi hólapátolás közben kapott színinfarktust.

Karintiában és Kelet-Tirolban péntek reggelig 80-85 centi havat mértek, Irschen-ben (Karintia, Spittal körzete) reggel lavina temetett maga alá egy házat, a tulajdonost kimentették, de sérülései miatt kórházba kellett szállítani.

Több utat is lezártak, a heute.at összeállításában itt tájékozódhat az aktuális helyzetről.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük