Időjárás: havazás és hideg idő várható péntektől Ausztriában

Az első hózáporok péntekre virradó éjszaka várhatóak, Kelet-Tirolban, Karintiában és Steiermarkban. Napközben aztán az egész országot eléri a havazás, akár 30 centit is elérheti a hótakaró vastagsága. Bécs, Észak-Burgeland valamint Alsó-Ausztria északkeleti részén inkább csak futó hózáporok lesznek. A hőmérséklet mínusz 8 és plusz 2 fok között alakul.

Szombatra borús időt ígérnek az előrejelzések, Steiermarkban és Karintiában újabb havazás várható délután, 0 és 6 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

Vasárnap marad a borult ég, újabb havazásra illetve havas esőre, esőre van kilátás, csak az ország keleti tájai maradnak szárazak – és hideg lesz az idő.

Eközben Magyarországon: a hétvégén igazi télies idő várható

A hétvégén is folytatódik a lehûlés, a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és nappal is fagypont körül alakul a hőmérséklet. Többfelé megerősödik a szél, amely a havazással érintett területeken hófúvást is okozhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken túlnyomóan borult idő lesz, északon, északkeleten számottevő csapadék nem valószínû. Másutt többfelé várható havazás, délkeleten eső, havas eső, átmenetileg ónos eső is lehet. Jelentősebb mennyiségû hóra elsősorban nyugaton, délnyugaton lehet számítani. Többfelé megerősödik a szél is, amely délnyugaton hófúvást is okozhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 fok között valószínû, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 0 fok körül várható.

 

Szombaton eleinte nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd az Alföld kivételével vékonyodik, csökken a felhőzet. A déli és a keleti országrészben többfelé várható havazás. A szél jellemzően élénk, északnyugaton és az északkeleti határ közelében viszont időnként erős lesz. A minimumhőmérséklet mínusz 9 és mínusz 1, a maximumhőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Vasárnap az Alföldön lesz eleinte erősen felhős az ég, majd ott is vékonyodik a felhőzet. A nap nagy részében a keleti, délkeleti megyékben szórványosan várható havazás, este északnyugaton is lehet hószállingózás. A szél gyenge vagy mérsékelt marad. A leghidegebb órákban mínusz 10 és mínusz 3 fok valószínû, de a kevésbé felhős, havas területeken több fokkal hidegebb lehet. Nappal mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Közútkezelő: aki teheti, ne induljon útnak erős havazásban, ónos esőben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy pénteken a hófúvásban, intenzív havazásban és ónos esőben érintett megyékben lehetőség szerint ne induljanak útnak.

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pénteken a Dunántúlon hófúvás, az ország középső részén ónos eső várható.

 Ónos esőben a szakemberek is csak azután tudják elkezdeni a síkosságmentesítést, ha a csapadék elállt, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, a társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett területeken a csapadék megszûnéséig ne induljanak útnak.

Az ország dunántúli területein téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki pénteken. Somogy és Zala megyében péntek estig 20 centiméternél is több friss hó hullhat, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt. 

Mivel a hótorlaszok megszüntetése idő- és energiaigényes – hiszen a nagy erejû széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra -, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzése ellenére is havasak lehetnek egyes útszakaszok, a közútkezelő eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével tud fellépni – közölték. 

A nagyteljesítményû, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben; ha kell, országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre.

 

Amennyiben a közlekedők elakadnának jármûvükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben a pénteki nap folyamán addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjármûvekkel közlekedjenek.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük