Időjárás: havazás és hófúvás Burgenlandban

18:30 Késések, törölt járatok a schwechati repülőtéren

 

Az esti összefoglalók szerint schwechati repülőtéren a járatok körül belül tíz százalékát kellett törölni és továbbra is előfordulnak késések. Tirolban egy német diákot temetett maga alá a lavina, a mentők azonban időben kimentették, helikopter vitte kórházba. Ankogl-ban egy lavinarobbantás után az egyik helyi szakember egy lezárt sípályán ment lefele, amikor a felvonó berendezés kifeszített drótkötele súlyosan megsebezte.

Welsben a tûzoltók  emelték ki a patakba zuhant traktort Fotó:  http://www.feuerwehr-wels.or.at

Welsben a tûzoltók  emelték ki a patakba zuhant traktort Fotó:  http://www.feuerwehr-wels.or.at

 

Welsben egy kistraktor zuhant a patakba, a vezető nem sérült meg, a gépet a tûzoltók mentették ki a vízből. Burgenlandban – ahol a legtöbb problémát okozta a havazás és a hófúvás – 270 alkalommal riasztották balesethez és mûszaki mentéshez a tûzoltókat. Kisebb csoda, hogy a karambolokban senki nem sérült meg.

 

16:03 – Burgenlandban helyenként kritikus a helyzet

 

Péntek reggelre megszûnt a torlódás az A4-es autópályán, miután szakaszosan beengedték Magyarországra a felgyûlt kamionsort. Kora délutáni hírek szerint a sztrádán ismét le kellett zárni egy szakaszt, ezúttal a hófúvás miatt. 

Reggeli hírek szerint helyreállt a közlekedés a schwechati repülőtéren, azonban déli információk alapján a járatok tíz százaléka nem indult el, és voltak csúszások is, egyelőre még nem zavartalan a légiközlekedés.

Parndorf pénteken Fotó: www.feuerwehr-parndorf.at

Parndorf pénteken Fotó és további képek: www.feuerwehr-parndorf.at

 

Mentés a hófúvásban Fotó: www.feuerwehr-parndorf.at

Mentés a hófúvásban Fotó és további képek: www.feuerwehr-parndorf.at

 

 

Ausztriában átlagosan 19-35 centiméter hó esett csütörtökön, pénteken már csak Burgenland északi része került fel a portálok címlapjára, az erősen fújó cél hordta a havat, emiatt alaposan romlottak az útviszonyok. Magyarországon már jóval cudarabb a helyzet, az északnyugati megyékben falvakat zárt el a hó. 

 

A legfrissebb jelentések az osztrák utakról itt érhetőek el.

 

14:00 Magyarország:  a mentők több esethez hókotróval együtt mennek

 

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek – mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-nek.

 Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

   

Győrfi Pál kifejtette: az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.

   

Győrfi Pál azt mondta, az időjárással összefüggésben több közúti balesethez és eleséshez is riasztották őket.  A rossz időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a mûvesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.

 

13:40 Nyugat-Dunántúl: tizennyolc települést zárt el a hó, több tucat út járhatatlan

 

 Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó és a hófúvás a Nyugat-Dunántúlon, és 37 utat zártak le – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 mûszaki mentést végzett.

 A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csöngetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

   

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

   

Lezárták egyebek mellett 86-os főutat Egyházasrádóc és Szombathely között, valamint a 88-as főutat Sárvár  térségében. Lezártak továbbá 35 alsórendû, négy számjegyû utat is, Győr megyében 13, Zala megyében 10, Vas megyében 9, Veszprém megyében 2, Komárom-Esztergom megyében pedig egy út járhatatlan.

   

Az OKF 179 baleset során intézkedett, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben történt. 

   

A határátkelők jelentős részén megszûnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, amely a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjármûvekre vonatkozik. Somogy megyében a berzencei határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjármûveket csak hólánccal felszerelve és vontatmány nélkül léptetik be.

   

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

   

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színû jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcali, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

   

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben – szintén a hófúvás miatt – Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

 

12:00 Határozatlan időre lezárták a Sárvárról kivezető utakat

 

 A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség  péntek délelőtt tíz órától – közölte a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

 Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított – írták közleményükben. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket – tették hozzá.

 

10:30 Lezárták a pozsonyi vasúti pályaudvart

 

Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon – közölte pénteken a Szlovák Államvasutak (ZSR) szóvivője, aki szerint az időjárás alakulásától függ, mikor oldják fel a zárlatot.

A Pozsonyba érkező szerelvények jelenleg két másik pozsonyi pályaudvarra, Pozsony-Újvárosra (Bratislava Nové Mesto), illetve Pozsony-Récsére (Bratislava-Raca) érkeznek. A vonatkésések 60 és 90 perc között alakulnak – tájékoztatott pénteken reggel a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője, aki szerint a vállat arra inti az utazókat, fontolják meg: vonattal kívánnak-e Pozsonyba utazni a pénteki nap folyamán.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a hóhelyzet miatt pénteken 18 óráig az ország egész területén az egyes számú figyelmeztetés érvényes. Az előrejelzések szerint ma már csak helyenként várható havazás, a szél azonban szinte mindenütt gondokat okozhat.

8:45 Újra fogad és indít járatokat a schwechati repülőtér

 

Péntek reggel óta ismét fogad és indít járatokat a Bécs melletti schwechati repülőtéren a légikikötő tájékoztatása szerint. Késésekre továbbra is számítani kell, az utazóknak azt tanácsolják, hogy érdeklődjenek a légitársaságoknál, mielőtt útnak indulnak.

 Csütörtökön az erőteljes havazás miatt törölték az érkező járatokat és a felszálló járatok legtöbbjét, míg a többi jelentős késéssel indult a repülőtérről. A szerda este kezdődött sûrû és kitartó havazás a közúti közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott csütörtökön Ausztriában, elsősorban az ország keleti részében.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük