Időjárás: havazik Ausztriában és Magyarországon

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) citromsárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki Karintiára, Steiermarkra és Dél-Burgenlandra a hóesés miatt. A wetter.at adatai szerint az éjszaka délről, délnyugatról érkező csapadékzónából előbb Kelet-Tirolban, Karintiában, Steiermarkban hullott hó, napközben aztán ország északi részét is elérte – Bécsben is várható néhány centis fehér lepel.

 

Télies útviszonyokra figyelmeztet az osztrák autópálya-kezelő Ausztria déli részén Fotó: ASFINAG

Télies útviszonyokra figyelmeztet az osztrák autópálya-kezelő Ausztria déli részén Fotó: ASFINAG

 

Egyelőre nem okozott gondot az időjárás, néhány magasabban fekvő úton kötelező a hólánc, illetve a B197-es számú utat zárták le lavinaveszély miatt. Az autópálya-kezelő közelményében figyelmeztette az Ausztria déli részén közlekedőket, hogy akár nagyobb mennyiségû is hullhat rövid időn belül, ezért arra kérte az autósokat, óvatosabban és főként lassabban közlekedjenek a csúszós sztárdákon, utakon. 

 

Magyarország: tíz megyében figyelmeztetnek havazásra, hófúvásra

Az ország tíz megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségû hó, hófúvás miatt.

 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tolna megyére a havazás miatt első-, a hófúvás miatt viszont ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

   

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

   

Mint írták: a reggeli órákban a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig.

   

A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat – írta a meteorológiai szolgálat.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük