Időjárás: méteres hó hullott Ausztria déli részén (videókkal)

Rövid idő alatt nagy mennyiségû hó zúdult a déli tartományokra, különösen Karintiában és Kelet-Tirolban figyelmeztetnek a szakértők a megnövekedett lavinaveszélyre.

 

Lienz péntek este: alaposan behavaztak  Fotó: Lienzer Bergbahnen

Lienz péntek este: alaposan behavaztak  Fotó: Lienzer Bergbahnen

 

Az összesített  adatok szerint a Kelet-tiroli Dolomitokban csak pénteken 135 centiméter hó hullott, két nap alatt pedig összesen 215 cenitméterrel vastagodott a hótakaró, de akadtak terütelek, ahol csaknem 2,5 méter esett.

Szombatra ugyan csillapodott a hóesés, Karintiában viszont eleredt az eső, ami összetömörítette a leesett havat, így fák dőltek a villanyvezetékekre.

 

 

Pénteken ketten haltak meg a havazáés következtében: Kelet-Tirolban egy rakodógépet ragadott el a lavina, a vezető kizuhant a fülkéből és életét veszítette. Thurn-ban egy helybeli férfi a telpülésen átfolyó patak medrében felgyûlt uszadékot akarta eltávolítani, amikor belezuhant a vízbe és meghalt. Szombaton reggeli hírek szerint egy 49 német sítúrázó a tiroli Reutte körzetében esett össze holtan – a halál oka egyelőre ismeretlen.

 

A hatóságok már pénteken arra kérték az érintett régiók lakosságát, hogy lehetőség szerint ne kelljenek útra a nagy havazásban. Karintiában péntek délutánra összeomlott a vonatközlkedés, a vasúttársaság (ÖBB) már délelőtt arra figyelmeztette az embereket, hogy halasszák el az utazást. Az extrém hóhelyzet miatt fenállt annak veszélye, hogy a nyílt pályán elakadó kocsikból órákig nem tudják kimenteni az utasokat. A vonatok Klagenfurtig jártak, onnét nyugatra már csak ritkán indultak szerelvények. Nem véletlenül: délután Ledenitzen-nél fa zuhant a személyvonatra, sérülés nem történt, de a járatot úgy kellett elvontatni.

Közúton sem volt jobb a helyzet, az A10-es autópályát Spittal an der Drau-nál le kellett zárni, de több közúton is akadozott vagy teljesen megállt a forgalom.

 

A lezúduló lavinák is rengeteg gondot okoztak: pénteken Irschen-ben egy 71 éves nyugdíjast saját házában ért el a hógörgeteg: az idős férfit a fürdőszoba ajtajának szorította az ablakon bezúduló hó, a tulajdonost kórházba vitték.

Lesachtal-ban még csütörtökön este egy autót félig eltemetett a lavina, a kocsit vezető 42 éves ápolónő telefonon kért segítséget, a rendőrség egy traktor segítségével sértetlenül kiszabadította a sofőrt. Bad Bleiberg-ben 35 házból evakuáltak a lakókat a lavinaveszély miatt.

 

 

 

Dellach-ban is komoly mennyiség hullott Fotó: dolomitenstadt.at

Dellach-ban is komoly mennyiség hullott Fotó: dolomitenstadt.at

 

Itt nézhet további képeket a havazásról, Liezen környékéről.

 

Az ausztriai kritikus helyzetre figyelmeztet a Külügyminisztérium

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium.  A tárca az MTI-nek küldött közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén. Tirolban és Karintiában több települést is elzárt a hó a külvilágtól, a mentési munkálatok során többen életüket vesztették.

Az autópályák döntő többsége járható, a déli tartományokban szombaton megindult a közlekedés a vasútvonalakon, de csökkentett üzemmódban – közölték. A Külügyminisztérium hangsúlyozta azt is, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintû, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok.

 

A helyzet átmenetileg ugyan javulhat, a meteorológusok azonban a következő napokban ismét jelentős havazással számolnak, immár a keleti tartományokban is. A Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük