Időjárás: őszt idéző augusztus Ausztriában

Nedves, hûvös,  esős – nagyjából ezekkel a jelzőkkel illették a szerdai és csütörtöki időjárást Ausztriában. A front nyomán előbb Tirolban, Vorarlbergben, Karintiában, majd a keleti részen nyíltak meg az égi csatornák, akadt olyan tartomány, ahol több mint 50 milliméter csapadékot mértek, emiatt árhullámok indultak el a folyókon. A folytatás sem ígérkezik jobbnak, noha csütörtökön dél körül kelet fele vonult a csapadékzóna, pénteken újra záporok, zivatarok érkeznek nyugatról. Szombaton változékony idő lesz, 15-23 fokos maximummal, és csak egy-két fokkal lesz melegebb vasárnap.

Csütörtökön kimondottan barátságtalan volt az időjárás Ausztriában, a szabatéri strandok kiürültek, nem is csoda, hiszen például Fürstenfeldben mindössze 13,9 fokot mértek déllben, a hegyekben 1400 méter környékén 8,2 fok volt. 

 

Meteorit  a légkörben Vasvár térségében, ahol egy szupercella halad el 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhők közötti villámok kísérték. MTI Fotó: Varga György

Meteorit  a légkörben Vasvár térségében, ahol egy szupercella halad el 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhők közötti villámok kísérték. MTI Fotó: Varga György

 

Magyarország: elsőfokú árvízvédelmi készültség a Rábán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – tájékoztatta az MTI-t Gaál Róbert központi védelemvezető.

A hétfő óta tartó jelentős mennyiségû esőzések hatására három, egymásra futó árhullám vonul le a folyón, az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt, ami szükségessé teszi a védekezést és ennek részeként az árvízvédelmi fokozat elrendelését is. Szentgotthárdnál délelőtt 11 órakor már tetőzéshez közeli volt a helyzet 272 centiméteres vízállással, Körmendnél viszont a folyó vízszintje már átlépte 3 méteres vízállást, s tovább árad, ezért magasabb árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet.

A térségben a szakemberek szerint völgyi elöntésekre számítani kell, mezőgazdasági területek is víz alá kerülhetnek, és útlezárásokat is elrendelhetnek. A közútkezelő tájékoztatása szerint Vas megyében teljes szélességében lezárták a Halogy és Nádasd, a Halogy és a 86-os főút, valamint a Csörötnek és Kondorfa közötti alsórendû utat. A vízügyi igazgatóság munkatársai azt kértik, hogy most senki ne induljon vizitúrára a Rábán, mert az életveszélyes. A levonuló árvíz miatt a folyóparon, árterületeken való tartózkodást sem javasolják.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük