Időjárás: viharos frontra figyelmeztetnek Burgenlandban és Magyarországon

A hidegfront erős széllel érkezik meg az Alpok északi tájaira és Ausztria keleti részére.

Vasárnap felhőátvonulások várhatóak, esővel. Erős marad a szél, Burgenlandban helyenként 100 km/h-s széllökések is várhatóak. A szél erős lesz hétfőn is, a felhők sem távoznak, a legmagabb hőmérséklet 12 és 20 fok között alakul.

SZÉL MINDEN MENNYISÉGBEN

 

Magyarországra a Meteorológiai Intézet az alábbi figyelmeztetést adta ki szombaton délután 1 óra után.

A következő egy-két órában az Alföld északi részén és az Északi-középhegység térségében lehetnek 65-75 km/h körüli széllökések nyugati, délnyugati irányból.

Kora délután észak felől egyre többfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, a legvalószínûbb menetrend a következő:

– az északi határ mentén 13 óra tájékán válhat nagyobb területen viharossá (70-90 km/h), az északi megyékben és a főváros környékén nem sokkal ezután kezdődhet ez a folyamat;

– 16 óra körül a Közép-Dunántúlon és az Alföldön válik sokfelé viharossá a szél, utóbbi térségben a 100 km/h-t is megközelíthetik a legerősebb lökések;

– 19 óra körül a szél mindenütt mérséklődik, inkább már csak az ország déli harmadán lehetnek 70 km/h-t elérő lökések.

Vasárnap:

A délnyugati és az északkeleti megyéken kivéve ismét sokfelé lehetnek viharos széllökések (tartósabban, mint szombaton). Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a szélsebesség helyenként elérheti a 90-95 km/h-t.

 

NARANCSSÁRGA RIASZTÁS

Már Budapestre is kiadták a riasztást a várható viharos szél miatt, több megyében pedig másodfokúra emelték a korábban kiadott riasztást. Ezeken a területeken már a következő órákban is viharossá erősödhet a szél.

Szombat kora délután a viharos szél miatt egyre több járásra adtak ki riasztást. Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, és Nógrád megye több járásában már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott – szombat éjfélig szóló – veszélyjelzése szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

   

Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések lehetnek.

   

A meteorológiai szolgálat azt írta: délután 4 óra körül a Közép-Dunántúlon és az Alföldön válik sokfelé viharossá a szél. Az utóbbi térségben a 100 kilométer/órát is megközelíthetik a legerősebb széllökések. 

   

Este 7 óra körül a szél mindenütt mérséklődik, ekkor már inkább csak az ország déli harmadán lehetnek az óránkénti 70 kilométeres erősséget elérő lökések. Vasárnap viszont a délnyugati és az északkeleti megyéket kivéve ismét sokfelé viharossá fokozódhat a szél. Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a szélsebesség helyenként elérheti a 90-95 kilométer/órát is – írta a meteorológiai szolgálat.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük