Így kaptam munkát Ausztriában – blogbejegyzés

Vagyis az első nagy tanulság, amire hamar ráébredtem, hogy bizony német nyelvtudás nélkül ha nem is teljesen, de majdnem lehetetlen munkát találni Ausztriában, írja a szerző  a bejegyzésben.

 

Természetesen szinte mindenhová kell az angol a szakmámban, de csak az angol önmagában nem elég. Így hát már júniusban elkezdtem rohamtempóban németet tanulni. És természetesen elkészítettem a német önéletrajzomat, és a továbbiakban már azt is küldtem, nem csak az angolt. Ennek az eredménye lett a két telefonos interjú is, amiken természetesen elbuktam, mivel az interjú alatt hamar kiderült, hogy a bemutatkozást és egy-két alap szakmai témát leszámítva, nem tudok németül. Ez persze nem meglepő, mivel a tanárommal tudatosan az interjúra készültünk. Igen ám, csak a fránya személyzetisnek mind a kétszer beszélgethetnékje támadt olyan témákról, amikben nem voltam felkészült (az egyiknél a kedvenc sportok, a másiknál pedig Budapest nevezetességei, mert hogy most akar oda menni a nyáron, és mit ajánlok).

 

Októberben, miután lejárt a 30 napos felmondási időm, és semmi pozitív választ nem kaptam nyugati szomszédaink munkáltatóitól, kezdtem nagyon befordulni. Ekkora már elköltöztünk Sopronba, hogy talán a tûzhöz közelebb könnyebb lesz találni valamit. Ennek ellenére mindenhonnan lepattantam, hogy még a takarításhoz is kell egy alap kommunikációs szintû német. Mindenhez… A megváltás november jött el. Felhívtak egy bécsi cégtől, hogy holnap be tudnék-e jönni interjúra. Természetesen, hogy be tudtam!

A teljes bejegyzés itt olvasható.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük