Ilyen itthon nem lesz: börtönbe megy egy volt osztrák EP-képviselő korrupció miatt

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Ernst Strasser az ÖVP EP-képviselőjeként ígéretet tett magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak arra, hogy évi százezer euróért módosítást terjeszt elő bizonyos európai uniós jogszabályokhoz.

A legfelsőbb bíróság elnöke az ítélet indoklásában kiemelte: egy korrupt EP-képviselő az egész unió mûködésére szégyent hoz. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az ÖVP egykori csúcspolitikusa számára az ügy felfoghatatlan személyes kudarc is egyben. A politikus védője az ítélet kihirdetése után úgy fogalmazott, hogy védence mind szakmailag, mind társadalmilag ellehetetlenedett.

   

A korábban első fokon meghozott három és fél éves büntetést hároméves azonnali szabadságvesztésre módosította az osztrák legfelsőbb bíróság. A politikusnak várhatóan még idén meg kell kezdenie a börtönbüntetését. Az 58 éves Strasser hat hónap börtönbüntetés letöltése után kezdeményezheti a házi őrizetbe vételét.

   

A korábbi osztrák belügyminiszter egyike volt azon négy EP-képviselőnek, akiket a Sunday Times címû brit lap munkatársai 2011 márciusában állobbistaként megkörnyékeztek, és pénzt ajánlottak fel nekik, ha törvénymódosító indítványt nyújtanak be az Európai Parlamentnek. A megvesztegetési ügy további érintettjei: Adrian Severin román, Zoran Thaler szlovén és Pablo Zalba spanyol európai parlamenti képviselő. A szlovén politikust két és fél éves börtönbüntetésre ítéltek, Severin ellen szeptemberben emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség, Zalba pedig mindeddig “megúszta” az eljárást.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük