Ingyenes internet a császárvárosban: 220 már működik Bécs 400 nyilvános Wi-Fi hálózatából

2015 végéig 400 pontból álló ingyenes, nyilvános Wi-Fi hálózatot építenek ki Bécsben Fotó: Evi Brezina

 

„Az ingyenes és egyszerű internet-elérés egy modern város alapvető alkotórésze. Ezzel Bécs olyan városokkal kerül egy szintre mint New York, London vagy Barcelona.” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes, a projekt kezdeményezője. 

Bécsben májusban határozták el, hogy 2015 végéig 400 pontból álló ingyenes, nyilvános Wi-Fi hálózatot építenek ki. A hotspotokat a város közvilágítási cége, a „Wien leuchtet” szereli fel lámpaoszlopokra, kandeláberekre és közlekedési lámpák oszlopaira. Egy hotspot telepítése átlagosan 2 ezer euróba kerül. A csatlakozási pontokat elsősorban a turisták által kedvelt helyek közelében és olyan közterületeken helyezik el, ahol asztalok és padok is vannak, ahova le lehet tenni a laptopot. 

Mostanáig 220 csatlakozási pontot telepítettek, amelyekből 153 működik. A pontokon nemcsak az internetre lehet felcsatlakozni, de a felhasználók a helyszínnel kapcsolatos információkat is kapnak – például, hogy milyen rendezvények lesznek a Rathausplatzon. Egyszerűsítették a Wi-Fi használatát is: most már nem kell regisztrálni, csak rácsatlakozni a „wien.at public wlan” nevű hálózatra. 

Egyelőre elsősorban turisták és fiatalok használják a kínálatot, bár nagyobb adatmennyiség esetén még azoknak a bécsieknek is célszerűbb lehet Wi-Fi-re váltaniuk, akik rendelkeznek mobilinternet előfizetéssel a telefonjukhoz. A szakemberek természetesen óva intenek mindenkit attól, hogy ilyen nyilvános hálózatokon keresztül intézzék például a pénzügyeiket, pornó- és radikális tartalmú oldalak látogatását pedig nem engedi a rendszer. (Compress)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük