Innsbrucki balhé: 10 perc alatt rámolták ki a pénzszállító cég trezorját

Az elkövetőknek volt kulcsuk a bejárathoz, a kamerát pedig lefújták Fotó: Rendőrség

Az elkövetőknek volt kulcsuk a bejárathoz, a kamerát pedig lefújták Fotó: Rendőrség

Az elkövetőknek nem volt nehéz dolguk: az egyik pénzszállító cég telephelyének mélygarázsába hajtottak, a kaput kulccsal nyitottak. A kocsiból kiszállva az előtérben lefújták a biztonsági kamerát, majd bejutottak a páncélterembe, ahol a biztonsági kóddal védett trezort kinyitva jutottak hozzá a pénzhez – az ORF konkrét összeg megnevezése nélkül milliós nagyságrendû zsákmányról számolt be. Az elkövetés módjából a rendőrség arra következtetett, hogy minden valószínûség szerint belső ember is benne lehetett a balhéban: a kód ismerete, illetve a bejárati kulcs elég erős bizonyíték erre. A hatóságok hétfőn is a pénzszállító cég munkatársait hallgatta ki.

Tirol tartományban az elmúlt években többször is követtek el bûncselekményt pénzszállítók ellen.

2006. februárjában Innsbruckban a személyzet az előírások ellenére felügyelet nélkül hagyott egy pénzzel teli jármûvet, az autóból ismeretlenek 4 perc alatt vittek el 1 millió eurót.

2008 áprilisban Hallban egy pénzszállítón dolgozó munkatárs három bûntársát bevonva raboltatta ki az autót: átadta a kulcsot és a kódokat –két hét alatt buktak le, a pénz megkerült.

2012-ben Zillertalban kiszállítás közben tûnt el 365 ezer euró az egyik autóból, a sofőrnek nem tûnt fel semmi. A vezetőt végül 20 hónapra ítélték el, a pénzösszeg nem került elő.

2013. júniusában Innsbruckban, egy élelmiszerüzlet hátsó udvarában támadtak egy futárra. A tettes a szállító arcába lőtt egy gázpisztollyal, majd elmenekült a pénzzel teli kofferrel.

Idén februárban, Hall környékén, az A12-es autópályán, három, magát civil rendőrnek kiadó elkövető megállásra kényszerített egy pénzszállító jármûvet. A sofőrt fegyverrel megfenyegették, majd megkötözték, a kocsival pedig elhajtottak.

Májusban Innsbruckban egy pénzszállító furgont állított meg egy testvérpár, a sofőrt túszul ejtették. Ezután megpróbálták kinyitni a kocsiban lévő trezort, azonban nem sikerült nekik. A vezetőt megkötözve a jármûben hagyták, és elmenekültek. A rendőrök a két férfit, valamint a rablásba beavatott apát elfogták. Utóbbi 2,5, a testvérek 3 illetve 3,5 évet kaptak. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük