Január végén véget ér az oltatlanok vonatkozó zárlat Ausztriában

Véget ér az oltatlanokra vonatkozó zárlat Ausztriában jövő hétfőn. A kormány a lépést azzal indokolta, hogy a kórházban ápolt betegek száma stabil, a koronavírus omikron-változata kevésbé terhelte meg az egészségügyet, írja a krone.at.

További döntések is születtek: igazítottak a zöld igazolvány (Grüne Pass) szabályain, a a vendéglátóhelyek továbbra is csak este 10 óráig lehetnek nyitva. A 2G-szabály továbbra is érvényes a kereskedelemben és más területeken – tehát az oltatlanokra továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak, csak a kijárási korlátozásoktól alól mentesülnek a döntéssel.

Karl Nehammer kancellár (ÖVP) és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter (Zöldek) szerda reggel jelentették be a korovaírus-intézkedések részleges enyhítését, nem sokkal azután, hogy kiderült, hogy új fertőzési rekord született. A kancellári hivatal azonban úgy látja, hogy a normál és az intenzív kórházi osztályokon egyelőre nyugodt a helyzet.

A változások áttekintése

  • Az oltatlanokra vonatkozó zárlat (azaz a Covid elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások) január 31-én 0 órakor véget ér.
  • Minden más intézkedés azonban továbbra is érvényben marad: a vendéglátásban az egységes záróra továbbra is este 10 óra. A 2G-szabály továbbra is érvényes a legtöbb területen (gasztronómia, nem alapvető fontosságú kereskedelem, szabadidős létesítmények, rendezvények).
  • A második és harmadik oltás közötti kötelező minimális időköz 120 napról 90 napra csökken. A második és harmadik oltás között továbbra is négy hónap az ajánlott időtartam.
  • Február 1-től a zöld útlevélben szereplő oltási igazolások érvényessége is megváltozik. A két oltással rendelkezők vagy a betegségből felgyógyultak+egy oltást kapottak (hivatalosan ők az első oltási szériát felvettek) számára 180 napi (hat hónapig) érvényes az igazolás. A 18 év alattiak esetében 201 nap (hét hónap az érvényesség).
    Akik 3 oltást (úgynevezett booster-oltás) vagy felgyógyultak+két oltást kaptak azoknak továbbra is 270 napi (9 hónap) érvényes az igazolás

Ez vonatkozott az oltatlanokra eddig

  • Tavaly november 15. óta korlátozták azok szabad mozgását, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, vagy nem tudták igazolni, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen
  • Rájuk a korábbi lezárásokból ismert intézkedések vonatkoztak, csak meghatározott okokból hagyhatták el otthonukat: otthon elhagyásának okai a korábbi bezárásokból ismertek voltak: ügyintézés, munkába és iskolába járás, fizikai és szellemi kikapcsolódás a szabadban stb.
  • A gyakorlatban a zárlat megszűnése azt jelenti, hogy a be nem oltott emberek szabadon, nemcsak a felsorolt okok kapcsán elhagyhatják otthonukat, és meglátogathatják barátaikat
  • A be nem oltottakra vonatkozó zárlat kezdettől fogva ellentmondásos volt, több párt (FPÖ, NEOS) elutasíotta.

Az egészségügyi miniszter azzal magyarázta a döntést, a lezárás az ünnepek alatt is működött és hatásosnak bizonyult. Az állami kríziskoordinációs szervezettel egyeztetve arra jutottak, hogy „nem fenyeget a kórházi intenzív kapacitások azonnali túlterhelése”. A testület szakértői már nem tartották „ésszerűnek” a lezárást.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük