Jöhet a határellenőrzés? Burgenlandban koalícióra léphetnek a szociáldemokraták a szélsőjobboldallal

Előnyben a hazai profik a keleti munkaerővel szemben: mégis magyar dolgozó rakta ki a plakátot Neusiedl am See-ben Fotó. krone.at

 

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerûbb párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

A 36 tagú tartományi gyûlésben 15 helye van az SPÖ-nek, 11 a Néppártnak és hat az FPÖ-nek, a kormányalakításhoz 19 szavazatra van szükség. Ez egyébként összejöhet az SPÖ nélkül is, ha a néppártiakkal lépnek koalícióra, és beveszik a 2 mandátumhoz jutott Zöldeket, vagy az ugyanennyi képviselővel rendelkező LBL-szervezetet. Eddig SPÖ és ÖVP szövetség vezette a tartományt.

Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttmûködést a bevándorlás-ellenes szélsőjobboldallal, a Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy “teljesen új utakra lépnek”. A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt “tudomásul vette”.

Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette, meggyőződése, hogy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik. Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte, az SPÖ “feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán”.

Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen “lezárta” a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be. A választási hadjáratuk során erős jelszavakkal védték az osztrák munkaerőpiacot, egyik óriásplakátjukat azonban egy magyar dolgozó rakta Neusiedl am See-ben.

(MTI/AM)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük