Jövő héten szigorú szabályok mellett kezdődik az iskola

Január 10-én, hétfőn a tervek szerint – de a koronavírussal kapcsolatos biztonsági óvintézkedések betartásával – újraindul az oktatás az iskolákban. Egységes szabály, hogy mindenkinek maszkot kell viselnie, még az órákon is. Általános és középiskolásoknak, valamint gimnáziumi alsó tagozatosoknak elegendő a normál száj- és orrvédelem, a felső tagozaton azonban már kötelező az FFP2-maszk.

A karácsonyi szünet utáni első tanítási hét végéig, azaz 2022. január 14-ig, péntekig meghosszabbodik az úgynevezett biztonsági szakasz az iskolákban – írja az Oktatási Minisztérium honlapján. Ez azt jelenti, hogy minden diáknak hetente háromszor kell tesztelnie, legalább egyszer PCR-teszttel, a többi lehet antigén gyorsteszt. Ezen kívül nem kötelező a jelenlét, az a tanuló, aki egy napot hiányozni szeretne a tanóráról, orvosi igazolás nélkül is megteheti.

Még a karácsonyi ünnepek előtt megkérték a szülőket, hogy teszteljék gyermekeiket, mielőtt visszatérnének az iskolába, ideális esetben PCR-teszttel. Ennek most még nagyobb a jelentősége, mivel nagy aggodalomra ad okot az omikron gyors terjedése.

A 3G szabály a tanári és iskolai személyzetre is vonatkozik: a be nem oltottaknak, illetve gyógyultaknak orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy legalább hetente kétszer elvégezték a PCR-tesztet.  Ez vonatkozik a bentlakásos iskola dolgozóira is.

Martin Polaschek, az ÖVP oktatási minisztere az Ö1 reggeli folyóiratban arra a kérdésre, hogy mikor zárhat be egy iskola, azt mondta: „Nincs meghatározott fertőzésszám.” Sokkal fontosabb, hogy kivárjuk, hogyan alakul a helyzet a következő hetekben. A meghozandó döntések sok tényezőtől függenek, például az egyes régiók fertőzöttségi adataitól és a kórházak kihasználtságától. Ha a helyzetet újra kell értékelni, igyekszünk időben tájékoztatni az iskolákat.”

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük