Kanyaró: egyre több a megbetegedés Ausztriában

Bécsben már az előző héten több kanyarós megbetegedési gócot regisztráltak. Szakértők szerint Ausztria jó úton halad afelé, hogy Európa élvonalába kerüljön a megbetegedések számát nézve. Eddig a hat szövetségi államban közel 60 esetet igazoltak.

Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint 2023-ban 186 megbetegedést jelentettek. Idén február 9-éig 55 megerősített esetet tartanak nyilván a járványügyi jelentési rendszerben (EMS). Az AGES szerint további növekedés várható, írja a wien.orf.at.

A megfelelően magas immunizációs arányok mellett a kanyaróvírust vissza lehetne szorítani. Ehhez azonban a lakosság 95 százalékának kellene immunisnak lennie. Az Ö1-Morgenjournal szerint azonban jelenleg a kisgyermekeknek csak 80-90 százaléka van beoltva, és a tíz év alattiak közül mintegy 30 ezren nem rendelkeznek megfelelő oltási védelemmel.

A kilencedik hónaptól ajánlott a védőoltás

100 esetből 20 esetben fordulnak elő szövődmények, mint például hörghurut, középfülgyulladás és tüdőgyulladás – figyelmeztetett az AGES. Életveszélyes agyvelőgyulladás körülbelül 1000-ből egy esetben fordul elő. 100 emberből 98-an fertőződnek meg azok közül, akik kapcsolatba kerülnek a vírussal, és nem immunisak.

A kanyaró elleni védőoltás a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) elleni kombinált oltás. Kilenc hónapos kortól két oltás ajánlott. „Ausztriában jelenleg sok gyermeket túl későn vagy egyáltalán nem oltanak be – tájékoztatott az AGES. „Az oltás biztonságos, és ha megnézzük a számokat, minden az oltás mellett szól, egyszerűen azért, mert a vírusfertőzés kockázata nálunk olyan magas” – hangsúlyozta az ORF-nek adott interjúban Lukas Weseslindtner virológus.

Vírus okozta károk „tetőtől talpig”

Weseslindtner a Morgenjournalban egy nagyon veszélyes vírusról beszélt, amely „tetőtől talpig” károsít bennünket – az agytól a légzőszerveken át az immunrendszerig. A jelenlegi elemzések azt mutatják, hogy ezek a vírusok genetikailag is különböznek egymástól. Nem lokalizált megbetegedésekről van szó, hanem különböző gócról. Mivel ez a vírus nagyon fertőző, gyorsan terjedhet, hacsak nincs elég immunis ember.

A terjedés megfékezésének esélyeiről a szakértő azt mondta, hogy a közegészségügyi tisztviselőknek nagyon gyorsan kell lenniük. Azonnal fel kell mérniük, hogy a fertőzöttek kikkel kerültek kapcsolatba. Ha pedig azok nem immunisak, akkor nagyon rövid az idő arra, hogy megkapják az oltást.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük