Karácsonyi bevásárlás Ausztria 2014: csendes bécsi kezdés, rengeteg turista Salzburgban

A borús, ködös nyirkos idő miatt  otthon maradtak az emberek, így körülbelül 200 ezer bécsi választotta a bevásárlást szombaton, tudta meg a kurier.at hírportál a Bécsi Gazdasági kamara kereskedelmi szekciójának vezetőjétől. (A szabályozás szerint a plázák, üzletek este hatig tarthatnak nyitva.) A viszonylag gyönge kezdés nem keserített el senkit, még három hétvége van karácsonyig, vagyis a kereskedők joggal reménykednek abban, hogy az osztrák fővárosban összejön a 345 millió eurósra becsült ünnepi forgalom. A vásárlási szokások jelentősen átalakultak, 50 évvel ezelőtt a decemberi bevásárlások tették ki az éves forgalom tíz százalékát a kereskedelemben, mára ez a szám háromra csökkent. Az okok között a gyenge konjuktúrát, az online vásárlást említik, illetve azt, hogy sokan utazást vagy szolgáltatásokat ajándkékoznak szeretteiknek.

 

122 eurós költés fejenként 

 

Mérsékelt volt a bevásárlási roham az első adventi hétvégén Bécsben, az előrejelzések szerint az idei karácsonyi szezonban kisebb forgalom várható, mint tavaly, írta az MTI.

A bécsi Gazdasági Kamara (WKÖ) szakértője szerint a nagy dömping egyelőre elmaradt, a vásárlók száma alig volt több mint egy átlagos hétvégén. Mindezt azzal magyarázta, hogy a fogyasztók ilyenkor még válogatnak és a legkedvezőbb árú termékeket keresik. 

A WKÖ előzetes felmérése szerint pénteken 160 ezer, szombaton pedig 210 ezer fogyasztó vásárol Bécsben, a boltok pedig összesen 45 millió eurós bevételre számíthatnak az első adventi hétvégén. A WKÖ adatai alapján a vásárlók átlagosan 122 eurót költenek fejenként, negyedük karácsonyi ajándékokat akar beszerezni. 

Becslések szerint az üzletek az idei karácsonyi szezonban összesen 345 millió eurós (csaknem 107 milliárd forint) bevételre számíthatnak, amely 1,5 százalékkal elmarad a tavaly ilyenkori forgalomtól.

A RegioPlan Consulting osztrák piackutató intézet felmérése szerint Ausztriában karácsonykor a ruházatból 340 millió eurós (csaknem 105 milliárd forint), elektronikai eszközökből 260 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) és élelmiszerekből 235 millió eurós (megközelítőleg 70 milliárd forint) bevétel származik átlagosan. 

 

Rengeteg turista Salzburgban és Vorarlbergben

 

Salzburg történelmi belvárosát viszont elözönlötték az osztrák és külföldi turisták, írta a Salzburger Nachrichten. A városba nem annyira a bevásárlás lehetősége, sokkal inkább az ünnepi vásárok vonzották a látogatókat. A lap újságírója azt tapasztalta, sokan nézelődtek, megkóstolták a standokon kínált ételeket, italokat és édességeket. Az egyik ikonikus étteremre, a Steinbräu-ra délután kikerült “Az átmenetileg zárva” tábla, mivel nem volt szabad asztal. Ugyanakkor a salzburgi McArthur Designer Outlet a vártnál azonban sokkal magasabb vevőszámról és a bevételek kétszámjegyû növekedéséről számolt be. 

A vorarlbergi kereskedők a tavalyi évhez képest sokkal kedvezőbben értékelték advent első hétvégéjének vásárlási mérlegét. A bevásárló utcát szinte ellepték a Svájcból érkezett turisták

Ausztriában a boltok hétfőtől péntekig reggel hattól este kilenc óráig, szombaton reggel hattól este hatig tarthatnak nyitva, vasárnap kötelező a zárva tartás. Ez alól az adventi hétvége sem kivétel, bár a tartományi vezetők, figyelembe véve a térség vásárlási szokásait, helyi ünnepeket, az ingázók és a turisták számát, engedélyezhetik a rendkívüli nyitva tartást.

Ünnepi vásár a salzburgi belvárosban: vonzza a turistákat az ünnepi forgatag Fotó: Salzburg-Info

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük