Karintiai hókáosz: erősen havazik Ausztria déli részén

Az éjszaka kezdődött havazás miatt hétfő reggel az osztrák vasúttársaság (ÖBB) figyelmeztetést adott ki Karintia és Steiermark területére: Christoph Posch szerint le kellett állítani a vasúti közlekedést Villach és Leoben között, mivel fák dőltek a sínekre. Később a Villach-Feldkircheen-St.Veit vonalat is lezárták, és számos helyen kell késésekkel számolni.

A meteorológiai intézet szerint az Alpok központi részén illetve Kelet-Tirolban ismét 20-30 centi hó esett – jellemzően 1000 méter felett és körülbelül még egyszer ennyire lehet számítani. Karintiában szinte mindenütt komoly gondokat okozott a hirtelen lezúduló hó – két hete jelentős havazás zúdult a tartományraAz újabb előrejelzések szerint az alacsonyabban fekvő helyeken kiadós eső várható.

 

Greifenburg (Karintia) környéke két héttel ezelőtt: még fél méternyi hó várható

Greifenburg (Karintia) környéke két héttel ezelőtt: még fél méternyi hó várható

 

 

Karintiában délelőttre 1000 háztartás maradt áram nélkül, a vizes hó miatt fák dőltek a vezetékekre, leszakítva azokat. Villach környékén az A10-es autópályán (utóbbi Salzburg fele vezető szakaszát le kellett zárni dél körül) és a S37-es úton is korlátozásokat vezettek be, a jelentések szerint azonban az egész tartományban nehéz közlekedni.

Dél körül Klagenfurt és Villach környékén több vonatból ki kellett menekíteni az utasokat (összesen körülbelül 600 embert), őket buszokkal szállították tovább: újabb vasúti szakaszokat kellett lezárni.

Baleset is történt a csúszós utakon: Mitterstill környékén előzés közben kisodródott az útról egy személyautó, a jármû 150 méter csúszott lefele a domboldalon, mielőtt egy gazdasági úton megállt. A sofőr és utasa könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A jelentések szerint estig kitart az erős havazás Karintiában.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük