Kecsketolvaj farkast gázolt el a vonat

Befejeződött annak a farkasnak a boncolása, akit néhány hete Nenzingben elgázolt egy vonat. A Bécsi Állatorvostudományi Egyetem vadökológiai kutatóintézete megállapította, hogy a farkast valóban a vonat ölte meg, nem lőtték le vagy mérgezték meg.

Egy hónappal ezelőtt Nenzingben egy vonat elgázolt és megölt egy farkast. A halál pontos okának megállapítása érdekében az elpusztult farkast a bécsi Állatorvosi Egyetem vadökológiai kutatóintézetébe küldték vizsgálatra. Ott arra a következtetésre jutottak, hogy a farkast valóban a vonat ölte meg. Minden belső és külső sérülés erre utalt. A farkason számos vérömleny, zúzódás és vérzés volt, olvasható a vorarlberg.orf.at cikkében.

Lőtt seb vagy mérgezés kizárva

A lőtt seb vagy a mérgezés kizárható, mondja Hubert Schatz vadbiológus. Az állat egy körülbelül két-három éves, 40 kilogrammos hím volt, genetikai neve 181 MATK.

Ráadásul mint kiderült, a vonat által elgázolt farkas a nyári „problémás farkas”. Ez a farkas mintegy 15 haszonállatot ölt meg a Silbertal és Klostertal völgyében – mondta Schatz. Annak idején kilövési engedélyt adtak ki rá, az eset után azonban többet nem látták, nem ölt meg több juhot vagy kecskét. Most egyértelművé vált, hogy az országban maradt. Egy farkas egy nap alatt mintegy 70 kilométert képes megtenni.

Schatz feltételezi, hogy jelenleg egy maroknyi farkas él Vorarlbergben. Januárban Silbertalban és Nenzing környékén három-négy vadállatot öltek meg.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük