Rendőrautó Ausztria

Két bécsi gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak egy lengyel hajléktalant

Két gyilkosságot oldott meg hétfőn a bécsi rendőrség: egy 31 éves nőt Floridsdorfban vasárnap öltek meg, egy 74 éves nyugdíjas pedig újév napján találtak holtan a lakásában – ő szintén bűncselekmény áldozata lett. A gyanúsított egy 50 éves lengyel férfi, aki akkor ment vissza az egyik tetthelyre, amikor éppen tévések forgattak ott, olvasható az ORF összefoglalójában.

A nő holttestét vasárnap találta meg a több napos síelésből hazatérő férje, akit a rendőrség kihallgatott, írta az ORF hétfő reggel frissített cikkében. A hírügynökség ekkor azt közölte, ez volt a harmadik gyilkosság 2023 első napjaiban az osztrák fővárosban, a két említett eset mellett egy 24 éves férfit szúrtak le az nyílt utcán még január 3-án.

Aztán hétfőn napközben sajtótájékoztatón jelentette be Gerhard Pürstl, Bécs rendőrfőnöke, Dietmar Berger alezredes, a Bécsi Rendőrség Nyomozószolgálatának a vezetője és Nina Bussek, a Bécsi Ügyészség szóvivője, hogy egy 50 éves lengyel hajléktalant gyanúsítanak azzal, hogy a nőt és a nyugdíjast megölte.

Indíték nélkül

Az alezredes arról számolt be, nincsen meghatározható indítéka az eseteknek, véletlenszerű cselekményekről van szó. A lengyel férfit az esetről forgató Wien Heute műsor újságírói buktatták le, az illető visszament a megölt nő házához és be akart hatolni oda. A szerkesztő és az operatőr értesítették a rendőrséget, a járőrök betörési kísérlet miatt vették őrizetbe a férfit, azonban a DNS-nyomokból hamar kiderült, hogy elképzelhető, az elkövető tért vissza a tett színhelyére.

A gyanúsított 50 éves lengyel állampolgár, aki illegálisan tartózkodik Ausztriában. Ausztriában először 2022 végén figyeltek fel rá két bűncselekmény miatt: december 27-én lengyel élettársának – aki szintén hajléktalan volt – bántalmazása miatt, december 29-én pedig gyújtogatásért. Mint kiderült, Németországban 2001 és 2018 között összesen 23 bűncselekményt követett el – a lopástól a testi sértésen át a rablásig. A gyanúsított kihallgatása meghiúsult mert annyira agresszívan viselkedett a rendőrökkel szemben, hogy a WEGA különleges egységet kellett kihívni. A férfi ellen már korábban elfogatóparancsot adtak ki.

Cipőket vitt el

A két eset még a legtapasztaltabb nyomozók számára is nagyon szokatlan, mert a férfi valószínűleg mindenféle indíték nélkül cselekedett. A nyomozók szerint a megölt nyugdíjas szilveszter éjjelén még felhívta ismerőseit. Mivel másnap nem jelent meg a közös étkezésen, a barátai a 74 éves férfi házához hajtottak, ekkor fedezték fel a holttestét.

A meggyilkolt nyugdíjas gyógyszerésznek súlyos fejsérülései voltak, a lábai össze voltak kötözve, és az egész testén bántalmazás nyomai voltak látszottak. A rendőrök találtak egy összekészített táskát a házból összeszedett holmikkal. A gyanúsított valószínűleg hosszabb ideig tartózkodott a bűncselekmény helyszínén, és alkoholos italokat is fogyasztott. A feltételezett elkövető csak áldozat pénztárcáját és a cipőjét vitte el.

A második bűncselekmény során a 31 éves, kétgyermekes anya súlyos fejsérüléseibe és késszúrásokba halt bele. A rendőrség szerint itt sem betörésről volt szó, Berger szerint tetthely szintén „kaotikus és bonyolult” volt, a helyszín pedig „szürreálisnak” tűnt. A gyanúsított valószínűleg több órán keresztül a házban maradt, italokat fogyasztott, és végül ismét csak cipőket lopott el. „Érthetetlen, hogy mit tett az elkövető” – mondta Berger. A család két gyermeke (négy és öt évesek) az eset alatt a házban volt, de nem észleltek semmit az egészből, a rendőrség óvatosan kihallgatja őket.

Nyitva hagyott ajtók

A gyanúsított a házakba a be nem zárt ajtókon keresztül jutott be, a férfi addig próbálgatta a kilincseket, amíg valamelyik ajtó ki nem nyílt. A két tetthely nagyon hasonlóan nézett ki, egyebek mellett ezért is feltételezik, hogy mindkét esetben ugyanaz az elkövető. Az ügyészség szerint az 50 éves férfi Németországban elkövetett bűncselekményekért is felelős lehet. Legalábbis a hátrahagyott DNS-nyomok erre utalnak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Bussek szerint a férfit a kihallgatása után valószínűleg előzetes letartóztatásba helyezik, és pszichiátriai szakvéleményt készítenek róla, mert „rendkívül veszélyesnek” tartják.

A gyanúsított visszatért a helyszínre

Stefan Holzmeister az ORF bécsi szerkesztője arról számolt a híradóban, hogy vasárnap éjszaka a floridsdorfi eset helyszínén forgatáshoz készültek amikor látták, hogy egy férfi kopogtat a ház ajtaján. Az újságíró és az operatőr nagyon különösnek találta a jelenetet, nem értették, mit keres valaki egy gyilkosság helyszínén késő éjjel. A forgatás után a két tévés megtárgyalta, hogy mit tegyenek, aztán arra jutottak, inkább elmennek a rendőrségre és beszámolnak a hatóságoknak az illetőről – a közeli őrszobában el is mondták, hogy mit tapasztaltak, személyleírást adtak, elmesélték, miképp viselkedett az idegen. Visszatértek a szerkesztőségbe, de a rendőrök telefonon hívták őket, hogy menjenek vissza az őrsre, mert a járőrök találtak a környéken valakit, akire illettek az adatok. A tévések azonosították a férfit – a többi pedig a sajtótájékoztatón már elhangzott, a bűncselekmény elkövetésével lengyel férfi ment vissza a tetthelyre.

Borítókép: BMI / Egon Weissheimer

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük