Kevesen igénylik az ingyenes HPV elleni védőoltást Ausztriában

Kevesen keresik az ingyenes HPV elleni védőoltást, pedig az oltás már egy éve elérhető a gyermekek és 21 éves korig a serdülők számára. A humán papilloma vírusok számos rákos megbetegedés fő okozói, ezért is lenne fontos, hogy minél többen kérjék az ingyenes oltást.

Michael Adomeit, a Preventív Orvosi Akadémia elnöke a HPV elleni védőoltást „valódi rák elleni védőoltásnak” nevezi, amely már a fiatalok első szexuális érintkezésétől kezdve fontos: Az olyan fogamzásgátlók, mint az óvszer, nem védenek a fertőzés ellen, olvasható az ORF Steiermark cikkében.

A védőoltás sokak számára nem prioritás

Sokak számára azonban az oltás nyilvánvalóan nem prioritás, mondja Adomeit: „Nem hiszem, hogy a szülők foglalkozni akarnak a gyermekeik szexualitásának kérdésével. Az optimális időpont kilenc és tizenkét éves kor között van, és ez nyilvánvalóan sok szülő számára ok arra, hogy ne oltassa be a gyermekét”.

A valamivel idősebb, 12 és 21 év közötti serdülők körében az oltás ingyenessé válása óta valamivel nagyobb az igény: míg 2022-ben havonta átlagosan alig több mint 100 kamaszt oltottak be, tavaly már több mint 600-at.

Ezért fontos, hogy a jövőben is minél szélesebb körben kínálják a programot. Az oltásokat ingyenesen adják háziorvosoknál, gyermekorvosoknál, nőgyógyászoknál, oltóközpontokban, iskolai oltási kampányokban és – fiatal férfiak esetében – a katonai szolgálat részeként is.

Az oltási lefedettség 45 százalékos

A gyermekorvosok szóvivője, Hans Jürgen Dornbusch reméli, hogy az oltási arány már emelkedni fog: „A WHO célkitűzése 90 százalék, mi pedig 45 százalékon állunk, ami azt jelenti, hogy azoknak a fele kapta csak meg az oltást, akiknek ajánlott”.

Eva Winter, Graz város egészségügyi osztályának a vezetője szerint viszonylag kevés az érdeklődés a HPV elleni oltás iránt: „Az igénybevétel sokkal alacsonyabb, mint reméltük. Azt hiszem, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy valójában milyen nagyszerű ajánlatról van szó, és hogy mennyire fontos ez az oltás”.”

Több oktatásra és tájékoztatásra van szükség: a kanyaró esetében például már vannak kísérleti projektek az anyanyelvi tanácsadás terén – Winter szerint hasonló tájékoztatás lenne kívánatos a HPV esetében is.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük