Kihívást jelent a kanyaró és a covid is a gyerekklinikán

Influenza, RSV vírus és covid: a grazi gyermekklinika jelenleg zsúfolásig tele van. Naponta 160-170 fiatal beteget látnak el, és egyre több a kanyarós eset, ami további komplikációkat okoz.

A grazi gyermekklinikán a fertőző betegségek ambulanciája jelenleg minden nap tele van betegekkel, különösen a kanyarós esetek okoznak nagy aggodalmat az orvosoknak, főként a még védtelen csecsemőkre, írja cikkében a steiermark.orf.at.

A kanyaró nagy problémát jelent

„Nagy probléma, hogy a tünetek kezdetben viszonylag jellegtelenek: láz, vörös szemek, esetleg köhögés. De a kiütés, ami a kanyaróra jellemző, és amiről fel lehet ismerni, csak néhány nappal később jelenik meg. A gyerekek és a serdülők lázzal és más tünetekkel érkeznek, majd a várótermünkben ülve érintkezhetnek más gyerekekkel” – mondja Volker Strenger, a gyermekambulancia vezetője.

Különösen veszélyeztetett csecsemők – súlyos kórképek

A csecsemők különösen veszélyeztetettek: „Náluk is kialakulhatnak szövődmények, és éppen ők azok, akiket még nem lehet beoltani. A kanyaró elleni védőoltást az első születésnapjuk körül adják be. Nagyon fontos számunkra, hogy azonosítsuk ezeket a betegeket, majd ellenanyag-infúziókkal kezeljük és védjük őket, hogy ne törjön ki a kanyaró” – mondja Strenger.

Az orvos szerint a betegség lefolyása olykor súlyos mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Ez egy súlyos betegség, magas a szövődmények aránya is – tüdőgyulladás, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

Stájerországban jelenleg tizenegy megerősített kanyarós megbetegedés van, Ausztria-szerte pedig több mint 90, és a tendencia erősen emelkedik. Arra kérik a családokat, hogy a váróterembe való belépés előtt adják meg a betegség pontos tüneteit, hogy a kanyarógyanús gyermekeket minél előbb el lehessen különíteni.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük