Kitiltják az ingázókat: reggel és délután lezárják a határt Ágfalva és Schattendorf között március végétől

Reggel és este lezárják az átmenő forgalom előtt az utat Schattendorf és Ágfalva között Fotó: orf.at

 

2011-ben az 1,8 kilométeres út azért épült meg, hogy mélyüljenek a térségben élők kapcsolatai, könnyebb legyen az átjárás az egyik faluból a másikba, írtuk korábban a kisalfold.hu nyomán. Ám időközben a Bécsújhelyre (Wiener Neustadt) tartó magyar ingázók is felfedezték, hogy erre nagyot lehet rövidíteni. Így mind többen használják, leginkább reggel öt és nyolc óra között. A nagy forgalom miatt több ingatlanban is kár keletkezett, megrepedeztek a falak a nagy forgalomtól, az iskola és óvóda környékén pedig Somfalván (Schattendorf) és Ágfalván is veszélyes szituációk alakulnak ki reggelente. 

Hosszas előkészületek után a schattendorfi önkormányzat a többi településsel egyeztetve úgy döntött, időszakosan korlátozza az átmenő forgalmat. Eszeint 2015. március 31-től reggel 5 és 8 illetve délután-este 16 és 19 óra között zárva lesz az említett útszakasz 80 méteres darabja, így a határon az említett időpontokban nem leht átkelni, olvasható az orf.at-n.  (A korlátozás nem vonatkozik a kerékpárokra és a mezőgazdasági jármûvekre.) A rendőrség kiemelten ellenőrzi a tilalom betartását, a megváltozott előírásokra egyébként táblák figyelmeztetnek majd.

Az ausztriai településen élő üdvözlik az intézkedést a hírportál szerint, azt remélik, hogy az ingázók kiszûrésével felére esik a forgalom. Az orf.at beszámolója alapján Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna úgy nyilatkozott, hogy nem igazán boldogok a döntéstől, annak ellenére, hogy az átmenő forgalom a magyar községet is sújtotta.

Korábbi írásunk a témában itt olvasható.

 

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük