Klímatüntetés Bécsben kedden: tudósok, oktatók is kiálltak az aktivisták céljai mellett

Kedden is folytatódnak a Letzte Generation ( Utolsó Generáció) klímaaktivistáinak a demonstrációi: Bécsben a Praterstern közlekedési csomópontot blokkolták. A csoportot mintegy 40 tudós támogatta.

Az akció reggel reggel negyed kilenc körül kezdődött, amely a csoport úgy fogalmazott, hogy ideiglenesen gyalogos zónává változtatták a Ausztria legnagyobb körforgalmát. Az aktivisták egyetemek tudósaival együtt feltették a kérdést a kormánynak: „Hol van az klímavédelmi terv?”.

A csoport céljairól és párizsi egyezményről hétfői anyagunkban olvashat.

„Igen a 100 km/órás sebességre az autópályákon, nem a frackingre Ausztriában” (a kifejezés egyszerre jelent rétegrepesztéses olajbányászatot és baszakodást) – skandálták a tüntetők . A kutatók – köztük a 2022-es év tudósa, Franz Essl – szerint a szövetségi kormány jelenleg képtelen teljesíteni a nemzetközi kötelezettségvállalásokat és a vállalt klímavédelmi céljait. Ezért a különböző szakterületekről érkező oktatói-kutatói csoport szolidaritást mutatott mind a követelésekkel, mind az „Utolsó Generáció” erőszakmentes tiltakozásával.

Kezdetben ő is szkeptikus és elutasító volt a demonstrációval kapcsolatban – magyarázta Reinhard Steurer, a Bécsi Agrártudományi Egyetem klímapolitikai professzora az összegyűlt sajtónak. De aztán ráébredt, hogy a tiltakozásnak ez a formája gazdagítja a közbeszédet.

„Fokozott erőket vetünk be, hogy a lehető leggyorsabban véget vessünk a forgalomkorlátozásnak” – tweetelte a bécsi rendőrség a demonstrációról. A Radio Wien közlekedési információi szerint az akció nagymértékben befolyásolta a kedd kora reggeli forgalmat. Korábban a Südosttangentén (A23) a Prater csomópontnál baleset történt, ami a Südautobahnon (A2) Vösendorfig, az Ostautobahnon (A4) pedig a repülőtérig tartó torlódást okozott. Ezenkívül 7.40-kor műszaki hiba miatt tűzriadó lépett életbe a Kaisermühlen-alagútban, amelyet ezután egy órára lezártak.

Fotó: Tiltakozó oktatók, tudósok, kutatók a Pratersternnél fotó: ORF

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük