A hagyományos ünnepi vacsorákról a We are Austria portál készített összeállítást.
Vorarlberg
Ausztria nyugati részén a kolbász mindent visz: a tartományban a borjúkolbász savanyú káposzta páros a tradionális étel Szenteste – az utóbbi kiváltható olasz majonézes salátával. Karácsony napján pedig elterjedt a fondü és a racklett.
Tirol
A tiroliak szeretik a változatosságot, írja a portál, ezért az alapnak számító kolbász rendben van, de kell mellé egy és más. Például leves virslikarikákkal, utána jöhet a véres hurka vagy inkább kolbász helyi változata. (A receptet elolvasva meglehetősen messze van a magyar verziótól, amely alapvetően rizzsel készül, az osztrákok fejhúst és finomra darált bőrkét használnak alapnak, ehhez jön a vér.) A menübe kerülhet sertéssült, hidegtál – utóbbi rengeteg finomságot tartalmaz.
Salzburg
A szûkszavú leírás nem volt elég, ezért utána kellett járnunk. Tehát: a tartományban az ünnepi leves egy nagyon erős húsleves marhalábszárból, amelyet frankfurti virslivel gazdagítanak a főtt hús és a metélt tészta mellett. További tradicionális étel a Mettenwürstel, amiről annyit sikerült kideríteni, hogy virslihez hasonló fehér kolbász, amelyet kizárólag Karácsonykor és kisebb mennyiségben Szilveszterkor készítenek. Az 1800-as években az éjféli mise után főzték meg az erős húslevesben, mostanra már a vacsoránál kínálják – a levessel együtt vagy akár külön.
A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben – csak ünnepi időszakban készül a virslihez hasonló felvágott
Felső-Ausztria
Rántott ponty az egyik klasszikus itt, de a sült kolbász (burgonyasalátával és savanyú káposztával) is gyakran kerül az ünnepi asztalra. Desszertnek dióval és más finomságokkal töltött sült almát kínálnak. Éjféli mise után jön a Schnittlsuppe, ami kenyérleves, főtt hússal és Mettenwürstellel gazdagítva.
A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria
Karintia
A kolbász itt is mindent visz, itt a füstölt verzió az ünnepi asztal főszereplője, savanyú káposztával és barna kenyérrel. A sütemények között felfedeztük a magyar bejgli helyi verzióját, a képen dióval, amúgy készül mákos-mazsolás verzióval is.
Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria
Steiermark
Általában ponty kerül az ünnepi asztalokra, de sok helyen még a hagyományosnak számító kolbász sem hiányzik.
Alsó-Ausztria és Bécs
Ami nyugati tartományokban a kolbász, az a fővárosban és környékén az a hal: ponty (illetve már források szerint egyre többször lazac) az ünnepi menü. A halakat a lehető legtöbb verzióban készítik el: filézett formában, levesnek, de még kocsonyának is.
Burgenland
Ausztria keleti részen igazi ínyencségek kerülnek a karácsonyi menübe: főtt hús (táfelspicc) almaszósszal, sült liba vöröskáposztával, ponty sült burgonyával és tartármártással – azaz még érződnek az osztrák hagyományok, de már a Közép-európai hatás is megjelenik.