Kolbász a húslevesben, ponty minden mennyiségben: hagyományos karácsonyi menük Ausztriában

A hagyományos ünnepi vacsorákról a We are Austria portál készített összeállítást. 

 

Vorarlberg

 

Ausztria nyugati részén a kolbász mindent visz: a tartományban a borjúkolbász savanyú káposzta páros a tradionális étel Szenteste – az utóbbi kiváltható olasz majonézes salátával. Karácsony napján pedig elterjedt a fondü és a racklett.

 

Tirol

 

A tiroliak szeretik a változatosságot, írja a portál, ezért az alapnak számító kolbász rendben van, de kell mellé egy és más. Például leves virslikarikákkal, utána jöhet a véres hurka vagy inkább kolbász helyi változata. (A receptet elolvasva meglehetősen messze van a magyar verziótól, amely alapvetően rizzsel készül, az osztrákok fejhúst és finomra darált bőrkét használnak alapnak, ehhez jön a vér.) A menübe kerülhet sertéssült, hidegtál – utóbbi rengeteg finomságot tartalmaz.

 

Salzburg

 

A szûkszavú leírás nem volt elég, ezért utána kellett járnunk. Tehát: a tartományban az ünnepi leves egy nagyon erős húsleves marhalábszárból, amelyet frankfurti virslivel gazdagítanak a főtt hús és a metélt tészta mellett. További tradicionális étel a Mettenwürstel, amiről annyit sikerült kideríteni, hogy virslihez hasonló fehér kolbász, amelyet kizárólag Karácsonykor és kisebb mennyiségben Szilveszterkor készítenek. Az 1800-as években az éjféli mise után főzték meg az erős húslevesben, mostanra már a vacsoránál kínálják – a levessel együtt vagy akár külön.

 

A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben - csak ünnepi időszakban készül

A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben – csak ünnepi időszakban készül a virslihez hasonló felvágott

 

 

Felső-Ausztria

 

Rántott ponty az egyik klasszikus itt, de a sült kolbász (burgonyasalátával és savanyú káposztával) is gyakran kerül az ünnepi asztalra. Desszertnek dióval és más finomságokkal töltött sült almát kínálnak. Éjféli mise után jön a Schnittlsuppe, ami kenyérleves, főtt hússal és Mettenwürstellel gazdagítva.

A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria

A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria

 

Karintia

A kolbász itt is mindent visz, itt a füstölt verzió az ünnepi asztal főszereplője, savanyú káposztával és barna kenyérrel. A sütemények között felfedeztük a magyar bejgli helyi verzióját, a képen dióval, amúgy készül mákos-mazsolás verzióval is.

Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria

Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria

 

 

Steiermark

Általában ponty kerül az ünnepi asztalokra, de sok helyen még a hagyományosnak számító kolbász sem hiányzik.

 

Alsó-Ausztria és Bécs

Ami nyugati tartományokban a kolbász, az a fővárosban és környékén az a hal: ponty (illetve már források szerint egyre többször lazac) az ünnepi menü. A halakat a lehető legtöbb verzióban készítik el: filézett formában, levesnek, de még kocsonyának is.

Burgenland

Ausztria keleti részen igazi ínyencségek kerülnek a karácsonyi menübe: főtt hús (táfelspicc) almaszósszal, sült liba vöröskáposztával, ponty sült burgonyával és tartármártással – azaz még érződnek az osztrák hagyományok, de már a Közép-európai hatás is megjelenik.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük