Kórházból szökött meg egy rab Bécsben, nagy erőkkel keresik

Megszökött Bécsben péntek délelőtt egy 19 éves, börtönben őrzött férfi a kórházi kezelése alatt. A rendőrség nagy erőkkel keresi, az APA hírügynökség hivatalosan meg nem erősített információi szerint az Iszlám Állam terrorszervezet tagjáról van szó – a minisztérium nem adott ki adatot ezzel kapcsolatban.

Ami eddig tudható az esetről:

  • a fiatalember januárban szabadult, de újra őrizetbe vették
  • a minisztérium nem közölte miért folyik eljárás ellene, de az APA hírügynökség szerint az Iszlám Állam tagjáról van szó
  • a szökés közben a börtönszemélyzet egyik tagja megsérült
  • tavaly novemberben öt rab is meglépett a kórházi kezelés során, négyet elkaptak

Az ORF azt írta, az APA szerint az információjuk biztos forrásból származik, a fiatal férfi ellen terrorista szervezkedés miatt folyik nyomozás. Erről hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett, az Igazságügyi Minisztérium továbbra is szűkszavúan nyilatkozik.

Nagy erőkkel keresik

Péntek este az alsó-ausztriai tartományi rendőrség az ügyészség utasítására közzé tett egy körözési fotót. A keresett férfi a 19 éves előzetes letartóztatásban lévő Mahdy C., ellene európai elfogatóparancsot adtak ki. A férfiről szóló, bizalmasan kezelt információkat az összes osztrák rendőrségen várják vagy hívható az állambiztonsági és terrorelhárítási ügyekben eljáró Landesamt für Staatsschutz und Extremismusbekämpfung is (telefonszám: +43-59133-30-8333).

A szökött fogoly a hírek szerint tunéziai gyökerekkel rendelkező osztrák állampolgár. Az APA szerint néhány hete a bécsújhelyi börtönben volt vizsgálati fogságban. Betegsége miatt ezután átszállították a bécsi Josefstadt börtönbe, amelynek saját egészségügyi részlege van.

Börtön után börtön

A fiatalember legutóbb rablás és testi sértés miatt ült börtönben. A januári szabadulása után azonnal őrizetbe vették. Az APA szerint ennek oka terrorista bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás során felmerült gyanú volt. Letartóztatását bűncselekmény elkövetésével és a szökés veszélyével indokolták.

Az igazságügyi minisztérium az ORF-nek küldött írásbeli nyilatkozatában megerősítette, hogy „egy előzetes letartóztatásban lévő fogoly megszökött egy kórház lezárt kórterméből”. Azonnal megindult a keresése. Mivel előzetes letartóztatásban lévő fogolyról van szó, „az ártatlanság vélelmére tekintettel nem lehet részletesebben kitérni a gyanúsított vádjára” – folytatódott a közlemény.

A fiatalember péntek reggel a Bécs-Leopoldstadtban található Irgalmas-rendi kórházból (Barmherzige Brüder) szökött meg. A rendőrség nagy erőkkel keresi. A Bécsi Tartományi Rendőrség szóvivője szerint a hajtóvadászat pénteken késő délután még mindig tartott. A nagyszabású akcióban a készenléti rendőrség, a kutyás egység és a bécsi rendőrség különleges egységének (WEGA) tagjai vettek részt.

Valami nem kerek

Az eddig ismert adatok „az egyes szolgálatteljesítők hibás eljárására utalnak”, jelezte az igazságügyi minisztérium írásos közleményében. Már belső vizsgálatot kezdeményeztek. Ennek lezárulta után lesz lehetőség az eset megítélésére és az esetleges fegyelmi eljárásra megindítására.

Az incidens során a börtönszemélyzet egy tagja megsérült – tette hozzá a minisztérium. A szolgálatteljesítőket jelenleg kihallgatják a tények tisztázása érdekében: „Jelenleg további információkkal nem szolgálhatunk”, zárta a minisztérium a közleményt. A Heute című lap beszámolója szerint a börtön egyik őre állítólag elfelejtette megbilincselni a férfit.

Szökéshullám novemberben

Novemberben több szökés történt Bécsben és Alsó-Ausztriában orvosi ellátásra történő kísérés közben. Ötből négy esetben a meglépett rabokat a rendőrség fogta el. Egy 35 éves rab a Stein börtönből (Krems) azonban még mindig szökésben van.

A minisztérium börtönökben végzett razziákkal és szigorított biztonsági intézkedésekkel reagált a szökéssorozatra. A főigazgatóság akkor előírta az összes börtönnek, hogy orvosi ellátásra történő kíséret során a foglyok kezét a testük mögött bilincseljék meg. A börtönöket arra is utasították, hogy további intézkedésig a kórházi kezelések csak különleges óvintézkedések mellett történhetnek.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük