Koronavírus-járvány Ausztria: a szakminiszter általános kijárási tilalmat szeretne, a kancellár ellenzi

Az osztrák egészségügyi miniszter a beoltottak számára is éjszakai kijárási tilalmat rendelne el, a kancellár viszont ellenzi ezt a lépést – vagyis a koalíciós partnerek között sincsen abban egyetértés, hogy az oltatlanok számára elrendelt korlátozások mellett milyen további lépésekre lenne szükség Ausztriában. A szakértők szerint a találkozások számával szorítható vissza a magas fertőzési ráta. Az ORF összefoglalója a témában.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár (ÖVP, Néppárt) nem ért egyet a további szigorításokkal, így az egységes, mindenkire vonatkozó, éjszakai kijárási tilalomra vonatkozó javaslatokkal sem. Szerinte meg kell várni mi lesz a hatása a hétfőn elrendelt, az oltatlanokra vonatkozó korlátozásoknak és utána lehet arról dönteni, szükség van-e további lépésekre. Ahogy az ismert, Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter vasárnap este jelentett újabb intézkedéseket, amely egyébként az éjszaka is nyitva tartó szórakozó- és vendéglátóhelyek bezárását tartalmazza.

A kancellár szerint az oltatlanok számára hétfőn elrendelt szigorítások segítenek abban, hogy a személyes találkozások száma 30 százalékkal csökkenjen – a szakértők szerint ez szükséges ahhoz, hogy a fertőzés terjedése lassuljon. Szerinte a beoltottaktól most nem lehet elvárni, hogy szolidárisak legyenek azokkal, akik nem vették fel az oltást. A kancellár szerint vannak más lehetőségek is, az FFP2-es maszkok használatától kezdve az otthoni munkavégzésen át a a 2G+ szabályozással megtartott rendezvényekig.  Schallenberg szerint nincs értelme még egyszer az éjszakai vendéglátást korlátozni és arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkavállalókra vonatkozó, hétfőtől érvényes 3G és a 2G+ szabályok bevezetése jelentősen megnövelték az oltottak számát.

A miniszter szigorítana

Wolfgang Mückstein vasárnap este arról beszélt, hogy a szakértők világosan megfogalmazták, milyen további lépésekre lehet szükség és a tárca egyeztetett is ezekről a tartományokkal. Mückstein szerint szerdán születhet döntés. Mindannyian egy csónakban ülünk, mondta a miniszter és hozzátette: ha egy általános zárás segít a személyes találkozások csökkentésében, akkor meghozzák a döntést. Az elképzelések szerint este 10 órától vezetnék be a kijárási tilalmat, ami az eset és éjszaka nyitva tartó vendéglátóhelyek bezárásával járna. További lehetséges lépésként említette a miniszter az FFP2-es maszk használatát zárt térben, a PCR-tesztek kiterjesztését és a rendezvények korlátozását.

A tévéinterjúban Mücksten megvédte az oltatlanokra vonatkozó intézkedéseket, mivel az intenzívosztályokon drámai a helyzet. Arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem lépett fel hamarabb és szigorúbban a negyedik hullám ellen, a tárcavezető nem válaszolt, helyette a 2G szabályozásra és arra utalt, hogy nő a lakosság körében az oltási hajlandóság.

Mückstein szerdáig szeretné felülvizsgálni a jelenlegi szabályokat, és ekkor tárgyalna a további intézkedésekről a tartományokkal. A miniszter szerint meg kell nézni, meglesz-e a kormánydöntéshez többség, a koalíció másik tagja a Néppárt  (ÖVP) a közelmúltban többször elutasította az oltottakra vonatkozó korlátozásokat.

Súlyos a koronavírus-helyzet Ausztriában, ezért arra kérte Schallenberg kancellár a lakosságot, hogy tartsák be az intézkedéseket, és mindenekelőtt kérjék a védőoltást. Az oltatlanokra vonatkozó zárlat felgyorsítja a kormány már kidolgozott tervét. „Sajnos szükség van erre a lépésre” – mondta Schallenberg, aki szerint „szégyenletesen alacsony az oltási arány” Ausztriában.

Ahogy korábban írtuk, az új korlátozások kezdetben tíz napig, és a tizenkét éven felüliekre vonatkoznak, azokra, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 180 napban leküzdötték a Covid-fertőzést.  Az oltatlanokat már korábban kizárták az éttermek, sportlétesítmények és fodrászatok, kozmetikák látogatásából. Hétfőtől viszont a vásárlás is a mindennapi élet alapvető szükségleteire korlátozódik, a rendőrség fokozottan ellenőrzi a szabályok betartását.

Oltás vagy fertőzés

Az oltatlanok karanténja „kísérlet, nem tudjuk, hogyan fog alakulni” – mondta Dorothee von Laer virológus vasárnap este az ORF „Im Zentrum” című vitaműsorában. A MedUni Innsbrucknál dolgozó szakértő szerint sikeres lehet a mostani korlátozás. „Nem igazán kísérletezhetünk tovább” – mutatott rá. Tekintettel a fertőzések magas számára, mindenkit a védőoltásra is buzdított: „Hat hónap múlva visszatérhetünk a 3-G-re, addigra vagy beoltatja magát valaki, vagy meggyógyul, vagy meghal.”

A Med-Uni Graz rektora, Hellmut Samonigg 1000 eurós bónuszt kért mindenki számára, aki az oltásoknak köszönhetően teljesen védett a koronavírus ellen. Ha ez nem sikerülne, akkor az ideiglenes védőoltási kötelezettséget támogatná az ötödik és hatodik fertőzési hullám megelőzésére. Ahogy fogalmazott: az oltási kötelezettséggel a himlőt is legyőzték. Peter Klimek, a MedUni Vienna kutatója szerint most „következetes intézkedésekre van szükség az emberek közötti érintkezések csökkentésére és világos, hosszú távú stratégiára”.

Maria Rauch-Kallat (ÖVP) volt egészségügyi miniszter szerint minden Ausztriában élő vagy az országba látogató felelősségteljes viselkedése megtörheti a negyedik hullámot. Éles bírálat érte a kormányt Pamela Rendi-Wagner SPÖ-vezértől. Ő további intézkedéseket sürgetett, mint például a kötelező FFP2-maszkok használatát zárt térben, valamint az éjszakai éttermek bezárását a magas kockázatú területeken. Szerinte, ha a kormány így folytatja, nem tudja elkerülni a teljes zárlatot.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük