Koszovói menekültek: magyar-osztrák-német közös járőrcsoportok ellenőriznek a vonatokon

Thomas Pöttschacher osztrák rendőr hadnagy (b) és Claudia Klinger német rendőr hadnagy (b2) magyar rendőrök társaságában egy Münchenbe tartó vonat mellett a Keleti pályaudvaron 2015. február 19-én. Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszûrni az illegális bevándorlókat a Nyugat-Európába tartó vonatokon, valamint azokon a pályaudvarokon, amelyeken fel lehet szállni ezekre a szerelvényekre. MTI Fotó: Marjai János

 

Az alezredes közölte: két-két vendégtiszt érkezett hozzájuk az osztrák és a német rendőrségtől, akik szerdától magyar járőrpárral teljesítenek szolgálatot. Az osztrák és német rendőrök jogosultak hazai egyenruhájuk, fegyverük viselésére, de önállóan csak hazájukban intézkedhetnek, más országokban csak a hazai rendőrökkel együtt. 

A tervek szerint az osztrák és német rendőrök hétnapos ciklusokban váltják kollégáikat. A közös ellenőrzések egy hónapig biztosan eltartanak, ezt követően döntenek arról, hogy szükség van-e a munka folytatására. 

A közös járőrcsoport Pethő Balázs beszámolója szerint a Keleti pályaudvaron szerdán már a szolgálat első órájában intézkedett három albán állampolgárral szemben, akikkel szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben. 

Az alezredes szerint folyamatosan csökken az illegális bevándorlók száma, és közülük a nyugati országokba igyekvők a vasút mellett a közúti és egyéb más tranzitútvonalakon is próbának Ausztriába eljutni. A Keleti pályaudvar mellett ezért szúrópróbaszerûen a Kelenföldi pályaudvaron és Tatabányán is ellenőriznek, hátha ott próbálnak felszállni a bevándorlók a Bécs felé tartó vonatokra. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 231 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.

Az illegális bevándorlók száma tavaly szeptembertől kezdődően nőtt meg ugrásszerûen a szerb-magyar határszakaszon nagy számban érkező koszovói bevándorlók miatt. A tiltott határátlépések száma tavaly 44 709 volt, ebből 43 693 a szerb határszakaszon történt. Idén február 11-éig ez a szám 23 787 volt, ebből 23 728 a szerb határszakaszon történt. Csütörtökig az illegális bevándorlók száma meghaladta a 25 ezret. 

 A Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a menekültjogi státuszt kérők nagy része nem várja meg a menekültjogi eljárás végét, 80 százalékuk eltûnik a hatóságok elől. ők a schengeni belső határokon keresztül Ausztriába, Németországba igyekeznek eljutni. (MTI)

 

Belgrádban tárgyalt a magyar, a szerb és az osztrák belügyminiszter

Az illegális migráció, a terrorizmus és a szélsőségek megfékezése nem az egyes országok feladata, hanem mindenkinek együtt kell dolgoznia azok kezelésén – hangzott el csütörtökön Belgrádban a magyar, a szerb és az osztrák belügyminiszter találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a két tárca együttmûködéséről írt alá megállapodást. Pintér Sándor szerint “ez a szerződés lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a nemzetközi szerződéseit gyorsabban, pontosabban tudja végrehajtani az illegális migráció területén. (…) Az illegális migráció kezelésében egyetértésre jutottunk a szerb kormánnyal, és a kivitelezésnek a részletei, például hogy Magyarország mennyit vállal ebből át egészen a kiindulási országba való visszajuttatásig, az majd a rendőrfőkapitányok feladata lesz”.

“Elvekben állapodtunk meg a szerb kormánnyal, az elvek gyakorlati kivitelezését majd az országos rendőrfőkapitányok fogják megoldani” – magyarázta. Hozzátette, hogy amikor illegális migrációról van szó, akkor nem csak a koszovóiak illegális határátlépéséről kell beszélni.

Nebojsa Stefanovic kiemelte: a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség együttmûködése, a határőrség megerősítése és a hőkamerák használata segített az illegális migráció csökkentésében. Hangsúlyozta, az illegális határátlépők száma drasztikusan csökkent: míg korábban naponta néhány száz illegális migránst fogtak el, az utóbbi 24 órában csupán ötöt.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az utóbbi néhány hónapban jelentősen megnőtt Ausztriában a koszovói menedékkérők száma, és a túlterheltség miatt leállt a menedékkérelmek elbírálásának rendszere, ami azok ügyét is lassítja, akik valóban menedékjogra szorulnak. Az embercsempészek is hamis reményt keltenek az elvándorolni vágyó koszovóiakban, és nem valós információkat terjesztenek a menedékjog megadásáról – magyarázta. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a kormányoknak egyértelmûen kell jelezniük és közölniük, hogy ezeket a menedékkérelmeket el fogják utasítani, mert azoknak nincs alapjuk.

Ausztria repülőjáratokat szervez azok számára, akiknek a menedékkérelmét elutasították, így kéthetente a kiinduló országukba szállítják őket. Emellett a magyar és a szerb belügyminiszterrel szóbeli megállapodás született arról is, hogy a közeljövőben szárazföldi úton autóbuszokkal is hazaszállítják majd.

Míg a szerb belügyminiszter csökkenő illegális migrációról beszél, addig a szerb sajtó idézte a pristinai Bota Sot napilapnak nyilatkozó Bahri Cani politikai elemzőt, aki szerint eddig az 1,8 milliós Koszovó lakosságának 10 százaléka hagyta el hazáját. (MTI)

 

 

 

    

   

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük