Közel 1 millió eurót aprított fel az osztrák nyugdíjas, az örökösök mégsem maradnak pénz nélkül

 

A kurier.at információi szerint a hölgy öt nappal azután halt meg, hogy beköltözött egy luxus nyugdíjasotthonba. Amikor kinyitották a szobáját, akkor 950 ezer euró értékű 50-es és 100-as címletű bankjegyet találtak felaprítva. A rendőrség abból indult ki, hogy a nő valószínűleg szándékosan vagdosta össze a kisebb vagyont, az indítéka nem ismert, valószínűleg az örökösök orra alá akart borsot törni. A hatóság összerakta a pénz-puzzle-t, így derült ki, mekkora értékről van szó. A szobában takarékkönyveket is találtak, ezekben százezres nagyságrendű összegek voltak.

 

A felaprított pénz azonban mégsem nem ment veszendőbe, közölte a rendőrség az Osztrák Nemzeti Bank (Österreichischen Nationalbank – ÖNB) információi alapján. A szabályozás szerint a sérült bankjegyeket kicserélik, ha az eredetinek legalább az 50 százaléka rendelkezésre áll. Szándékosan megrongált pénzek esetében nincsen csere, ám akadnak kivételek, közölte az Osztrák Nemzeti Bank képvsielője, így aztán kicserélték a teljes összeget.

 

A pénzintézet különleges esetekben – ahogy jelen esetben is – külön mérlegeli a körülményeket. Amennyiben bizonyítható a pénz eredete, úgy az egész összeget pótolja a bank. Ráadásul elképzelhető a konkrét ügyben, hogy a pénzt felaprító személy olyan pszichikai állapotba került, ahol már nem volt tudatában, mit is tesz, indokolta a bank képviselője, hogy miért kerülhetett sor a cserére.

 

A szóban forgó összeget egyébként már átadták egy közjegyzőnek, most hagyatéki eljárás során tisztázzák, hogy osszák fel a vagyont az örökösök között.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük