Közel 3000 bejelentés érkezett az éjszakai földrengés után

Ő maga is hallotta a „masszív dübörgést” – jelentette Josef Huber, a neunkircheni tűzoltóság körzeti parancsnoka csütörtökön az Alsó-Ausztriában érezhető földrengés után. A délelőtt közepéig csaknem 3000 bejelentés érkezett a Geosphere Austria-hoz, 130 esetben jelentettek károkat.

A kárjelentésekben azonban „semmi jelentőset” nem említettek, hangsúlyozta a Geosphere Austria szóvivője. A közlemény szerint legtöbbször a vakolat repedése és a falakról levált vakolat miatt érkezett bejelentés. A rengés forrása „viszonylag sekély”, öt kilométeres mélységben volt. A rengés erősségét csütörtökön eredetileg 4,4-esnek adták meg, de reggelre 4,5-re emelték, írja a Krone.

„Néhányan a szabadba menekültek”

A rengéseket a Semmeringi epicentrum környékén is érezni lehetett. „Sokan sokkot kaptak, néhányan a szabadba menekültek” – olvasható a közleményben. Kisebb tárgyak estek le, könyvek borultak le a polcokról, bútorok mozdultak meg. A rengéseket Stájerország, Burgenland és Bécs szövetségi államokban, valamint Felső-Ausztriában egészen Welsig érezték.

A bútorok rázkódtak, a poharak zörögtek”

A földrengés következtében nem volt tűzoltói bevetés – mondta Huber. A rengéseket azonban rövid ideig intenzíven érezni lehetett az érintett térségben. „A bútorok remegtek, a poharak zörögtek” – mondta Huber. Ő maga mintegy 30 kilométerre lakik az epicentrumtól, mégis „masszívan” hallotta a „dübörgést”.

A közelmúltban több hasonló földrengés is volt

Gloggnitz térségét és Neunkirchen körzetét a múltban többször is földrengések sújtották. A csütörtökön érintett területen 2023. március 30-án egy 4,2-es erősségű földrengés okozott kisebb károkat. Pontosan két évvel korábban, 2021. március 30-án erős földrengés volt Neunkirchen közelében. A magnitúdót végül 4,6-osnak adták meg.

A Geosphere Austria szerint a Semmering térségében a legerősebb földrengés 1964. október 27-re nyúlik vissza, amelynek erőssége 5,3 volt. A viszonylag nagy, mintegy 15 kilométeres mélység miatt akkor nem keletkezett nagyobb kár az épületekben. A közel 60 évvel ezelőtti rengéseket Bécsben is erősen érezték, sőt, a Burgtheaterben egy előadást is félbe kellett szakítani.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük