Középpontban a menekültkérdés: polgármesterjelöltek vitáztak Bécsben

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) és a Puls4 magántelevízió által közösen szervezett, éjszakába nyúló vita során a polgármesterjelöltek, vagyis Michael Häupl jelenlegi polgármester, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltje, Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Maria Vassilakou alpolgármester, a Zöldek pártjának képviselője, valamint Manfred Juraczka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Beate Meinl-Reisinger, a NEOS liberális párt frakcióvezetője vett részt.

   

Strache kifogásolta, hogy a hatóságok túl sok pénzt költenek a bevándorlók integrációjára.  Häupl ugyanakkor hangsúlyozta az integráció és attól elválaszthatatlanul a nyelvtanulás fontosságát. A hivatalban lévő bécsi polgármester arról is beszélt, hogy a múlt héten Ausztriába érkező menekültek csupán öt százaléka maradt az országban, úgy vélte ez a létszám még kezelhető. 

   

A Zöldek jelöltje, Maria Vassilakou  felrótta a szabadságpártnak, hogy bojkottra szólított fel azon kereskedelmi láncok ellen, amelyek a menekülteket segítették. 

   

Juraczka tiszteletre és megfontoltságra figyelmeztetett a témában, és hangsúlyozta: különbséget kell tenni azok között, akik gazdasági okok miatt menekülnek és akik amiatt hagyják el országukat, mert életük valóban veszélyben forog. Az ÖVP polgármesterjelöltje elutasította a Zöldek álláspontját, amely szerint a lehető legtöbb embert be kellene fogadni. 

   

A Der Standard című osztrák lapban megjelent legutóbbi felmérés szerint a SPÖ 36, az FPÖ 35, a Zöldek 12, az ÖVP 10, a NEOS pedig 5 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött Bécsben. Az FPÖ a 2010-es választási eredményekhez képest 10 százalékot javított, az SPÖ azonban 8-at veszített. A polgármesterek közül a jelenlegi városvezető Häupl népszerűsége 36, Strache pedig 24 százalékon áll, a Zöldek vezetőjére 7, az ÖVP jelöltjére 4, a NEOS képviselőjére pedig 2 százalék szavazna. 

   

A felmérés szerint a választók 26 százaléka elégedett a jelenlegi szociáldemokrata és Zöldek által alkotott koalícióval, húsz százalék támogatná az SPÖ és FPÖ, 14 százalék pedig az SPÖ és ÖVP közös kormányzását. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük