Külföldi rendszámú autóval itthon: uniós döntés a magyar szabályozásról

A külföldön dolgozó, élő magyarokat is érzékenyen érintette, hogy a külföldi rendszámú autók használatát erőteljesen megszigorította a két éve megváltozott szabályozás. (Rengeteg igazolásra van szükség és utólag nem lehet igazolni, hogy valaki jogosan vezeti a kocsit.)  A jogszabály többszöri módosítás után változatlanul érvényben van, a folyamatban lévő ügyek miatt az Európai Bíróság állásfoglalását kérte a szombathelyi bíróság – ahogy erről a nyugat.hu portál már többször beszámolt.

Dr. Hankó Faragó Miklós, szombathelyi ügyvéd, aki sikerrel képviselte megbízóját az egyik ügyben, már márciusban jelezte: a szabályozás egyik legkritikusabb pontja, hogy utólagos igazolást nem fogadtak el az eljáró hatóságok. Ez az a pont, ahol felmerülhet a közösségi joggal történő ütközés lehetősége is.Ezt nem csak én gondolom így, hanem az ilyen ügyekben eljáró bírák közül többen is, mert Szombathelyen is és Székesfehérváron is felfüggesztettek több ügyemet azért, mert az eljáró bíró szükségesnek és indokoltnak tartotta előzetes döntéshozatal céljából megkeresni az Európai Bíróságot. Ez egy speciális eljárás, amelynek során az Európai Bíróság arról nyilatkozik, hogy egy adott közösségi jogi jogszabályt milyen szempontok alapján kell értelmezni, és amennyiben az derül ki, hogy az értelmezés eredményeként a nemzeti jogszabály ütközik az európaival, akkor a közösségi jog alapján kell eldönteni az ügyet, azaz a nemzeti jogszabályt félre téve kell határozni.

Újdonság az ügyben, hogy  Európai Bíróság októberben meghozta a végzést, mégpedig rövidített eljárás nyomán, ami egyebek mellett azt is jelenti,  hogy  nagyon egyértelmû az eset, illetve nem merült fel semmiféle kétség a megítélés során. Az iratból kiderül, hogy a magyar szabályozás uniós jogot sért azzal, hogy a polgárok csak saját államukban regisztrált jármûvel vehetnek részt a közúti forgalomban. Illetve ugyanígy ellentétes az EU-szabályokkal, hogy kizárólag a helyszínen lehet benyújtani az iratokat. Így az ügyekben ezután az uniós jog lesz az irányadó. 

A jogszabály konkrét normaszövege nem változott meg – az Európai Bíróság pedig kimondta róla, hogy az ellentétes az EU alapelveivel.  Akitől beszedték a pénzt, azoknak is van megfontolni valójuk, meg lehet találni annak módját, hogy visszakapják a befizetett pénzt. Érdemes megfontolni az államigazgatási jogkörben okozott kárért történő perlést, de lehet más megoldás is. Akik a konkrét ügyükben bírósághoz fordultak és nincsen még döntés az ügyükben, ott egyszerûbb a helyzet. Az eljáró bíró hivatkozhat, sőt hivatkoznia kell az Európai Bíróság döntésére és a közösségi jog ebben az esetben felülírja a magyar szabályozást. 

A teljes írás itt olvasható.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük