Lakásbérlés Ausztriában: drága ügynökségek, bérlői jogok és minden más

A bérlakásoknak többféle formája létezik Bécsben.

Kezdjük a sima Mietwohnung-al.

Ezt általában magánszemélyektől bérelhetjük. Ha szerencsénk van, akkor közvetlenül a bérbeadó adja fel a hirdetést, ebben az esetben nem kell extra költségekkel számolnunk. Ha ügynökséget bíz meg a kiadás bonyolításával, akkor képbe kerül a Provision nevû igen tetemes összeg. Ez 2-3 havi lakbér lehet és ezt az ügynökség egyaránt begyûjti a bérbeadótól és a bérlőtől is. Ezen felül a tulaj biztos, hogy fog 2-3 havi lakbérnek megfelelő kauciót (Kaution) is kérni.

A bérleti szerződés lehet határozott időre szóló (befristet) vagy lehet határozatlan idejû (unbefristet). Határozott idejû szerződés esetén a bérlő 100{c707f9e70e4104aaeec55e6d6572352321f906e76faac2d88c7692cc3766a679}-os védelmet élvez a szerződés lejáratáig amennyiben rendesen fizeti a bérleti díjat, vagyis a bérbeadó nem rakhatja ki csak úgy. A bérlő viszont köteles 3-4 hónappal előre jelezni, ha fel kívánja bontani a szerződést vagyis el akar költözni. A kauciót természetesen visszakaphatjuk, ha kiköltözéskor a tulaj mindent rendben talál.

Ha a megállapodásunk lehetővé teszi, akkor van lehetőség hosszabításra is. Előfordul, hogy ezt is ügynökségen keresztül kell intézni, ekkor az ügynökség megint fog kérni 2-3 havi díjat az ügyintézésért.

 

Hogy mi szerepel a szerződésben és még milyen lakásbérleti lehetőségek vannak  Ausztriában, azt elolvashatják a Császármorzsa címû blog postjában  illetve a bejegyzés upgradelt változatában.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük