Látványos természeti jelenség: jégbe fagyott világ Alsó-Ausztria és Steiermark határán (videóval)

Az einsatzdoku.at tûzoltósági hírportál szerint nem csak Ottenschlag, Kirchschlag, Kottes környékén, hanem Alsó-Ausztria és Steiermark határán, Mönichkirchen és Schaueregg régiójában is hasonló a helyzet. A hőmérséklet napok óta fagypont körül alakul, a páratartalom magas, a szemerkélő csapadék pedig már centiméteres vastagságban fagyott rá fákra, a táblákra, házakra. A gyengébb fatörzsek, ágak nem bírják a szokatlan terhet, kidőlnek, letörnek. A hatóságok erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a térségben.

Az einsatzdoku.at oldal fotósorozata a linkre kattintva nyílik.

Vasárnapi írásunk itt érhető el.

Aktuális útlezárások az orf. at nyomán:

B2  Waldviertlerstraße, Eggenburg és Maria Dreieichen között

B5  Waidhofenerstraße,  Eisgarn és Grametten között

B32  Jaidhof és Idolsberg között

L78  Ottenschlag és Kottes között

L138  Am Bach és a B26 között

L82  Gutenbrunn és Bärnkopf között

L83  Guttenbrunn és Ulrichschlag között

L1235  der B2 udn Reinprechtspölla között

L4188  Hohe Wand Straße

L5042  Landersdorf és Wolfenreith között

L7065  Lichtenau és Ebergersch között

L7078  Senftenberg és Weinzierl/Walde között

L7085  Weinzierl/Walde és Scheibenhof között

L7118  Geyersberg és Mitterarnsdorf (B33) között

L7127  Mühldorf és Himberg között

L7163  der L7165 (Attenreith) és Harrau között

L7188  Kirchschlag és Aschelberg wegen Baumbruch között

L7198  der B36 és Klein Gerungs sowie Reitzendorf és Waldhäuser között

L8053  Weinern és Mostbach között

L8106  Ganz és Echsenbach között

L8119  Puch és Loibes között

L8273  Gotthardschlag és Kottes között

Vastag jégkéreg képződött a táblákon, fákon Fotó: einsatzdoku.at

Vastag jégkéreg képződött a táblákon, fákon Fotó: einsatzdoku.at

 

Szinte mindent jég borít a térségben Fotó: einsatzdoku.at

Szinte mindent jég borít a térségben Fotó: einsatzdoku.at

 

 
 
 
 
Magyarországon ónos eső okoz gondot: kidőlt fák akadályozzák a forgalmat Pest megyében
 

Több útszakaszon kidőlt fa akadályozza a forgalmat Pest megyében; Gyömrő egyik utcájában nincs áram – tudatta a katasztrófavédelem hétfő délután. A közlés szerint teljes egészében le kellett zárni a Gödöllőt és Valkót összekötő utat, mert fák dőltek az úttestre. A gödöllői hivatásos tûzoltók megkezdték az út megtisztítását.

Lassabb a forgalom az M3-as autópálya gödöllői szakaszán, mert egy 15 méteres fa dőlt az útra a Nyíregyháza felé tartó oldalon, a 32-33 kilométer közötti szakaszon. 

Közölték azt is, hogy nincs áram Gyömrőn az Apafi utcában, így az ott lévő egyik óvodában és iskolában sincs. Az áramszünetet az okozta, hogy egy 25 méteres fa ágai leszakadtak, és rázuhantak egy épületre, illetve a villanyórára. A balesetben nem sérült meg senki – tették hozzá.

A katasztrófavédelem szerint a reggel óta tartó folyamatos esőzés és ónos eső miatt Budapesten és az agglomerációban komoly forgalmi akadályok vannak. A tömegközlekedésben meghosszabbodott menetidőre, a közúti közlekedésben pedig torlódásokra kell számítani – tették hozzá.

Budapesten  a XII. kerület egyes részei megközelíthetetlenek

 

Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen, a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) dolgozói munkahelyükön ragadtak – közölte a kerület polgármestere hétfő délután az MTI-vel. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) azt kéri, a XII. kerületben mindenki maradjon otthon, senki ne induljon útnak.

Mint kifejtette: az ónos eső miatt a kerület felső része, az Eötvös út kezdetétől fölfelé a Mátyás király út vonalától felfelé lévő területet a katasztrófavédelem lezárta. Mint mondta: szinte percenként szakadnak le nagyméretû faágak az útra, amelyek vezetékeket is leszakítanak. 

A Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) dolgozó emberek nem hagyhatják el munkahelyüket. A katasztrófavédelem azt tervezi, két busszal igyekszik kivinni a dolgozókat. Kitért arra is, hogy a Svábhegyi fogaskerekû megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Egyelőre gyalog még engedik az embereket, de lehet, hogy csak addig, amíg besötétedik. 

Hegyvidék polgármestere azt kéri, senki ne induljon el otthonról. Aki pedig nem tud hazajutni, próbáljon máshol szállást keresni. Akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott. Pokorni Zoltán elmondta, hogy jelenleg idevárják Varga Ferencet a budai katasztrófavédelmi igazgatót. A polgármester bízik abban, hogy a katasztrófavédelem és a Pilisi Parkerdő Zrt. dolgozóinak kedd reggelre, délelőttre sikerül biztonságossá tenni a XII. kerületi utakat.

Ugyanakkor a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a közétkeztetést végző konyha is fent van a hegyen. Így elképzelhető, hogy az óvodáknak, iskoláknak kedden nem tudnak ételt szállítani, emiatt a szülőktől azt kéri, hogy a szokásosnál több ételt csomagoljanak gyermekeiknek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország több járásában, köztük Budapesten is elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt.

 

Budán több utat le kellett zárni

 

Az ónos esőben útra dőlt fák miatt Budán számos utat le kellett zárni, a jegesedés több helyen az elektromos és a telefonvezetékeket is megrongálta. A XII. kerületben befogadóhelyet nyitott a katasztrófavédelem – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a fákra fagyott eső miatt jelentős forgalmi akadály alakult ki Budapesten a II., a III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben. Le kellet zárni a XII. kerületben az Eötvös utat, a Konkoly Thege Miklós utat, a Jánoshegyi utat és ezek környékét. Tûzoltók dolgoznak reggel óta a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsiban is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni.

Számos helyen a jég súlya alatt egymás után dőltek az útra a fák, illetve törnek le a hatalmas ágak. Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket hoztak ki a tûzoltók.  Több mint tíz helyszínen ötven tûzoltó távolítja el motoros fûrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély. Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra hétfőn kora délutánig 700 jelzés érkezett a kritikus területről. Kisdi Máté azt is elmondta, hogy azoknak, akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint biztonsági okokból nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút. 

 

Lezárták a Dobogókő környéki utakat

A burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, s a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hétfő délelőtt az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, s folyamatosan esik az eső, ami azonnal ráfagy a faágakra. Mivel az esti, éjszakai órákban ónos eső esett, hiába szórták fel az utat, a nagy mennyiségû jég súlya alatt leszakadó faágak, illetve a kidőlt fák miatt veszélyes a közlekedés Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között. Biztonsági okokból ezt az utat, illetve a két település között nyíló dobogókői bekötőutat lezárták.

Az osztályvezető hozzátette: noha a cég szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán, s újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt.  Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője az MTI érdeklődésére korábban azt mondta: a vasárnap este hullott csapadék éjjel ráfagyott a hegyre vezető utakra, a hegytető felé közeledve egyre több a letört faág. A sícentrumban akadozik az áramszolgáltatás. A hegytetőn mínusz 2 fokot mérnek – fûzte hozzá.

 
 
 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük