Rendőrautó Ausztria

Lelőtték a kommandósok a rendőrökre lövöldöző férfit Bécsben

Lelőttek a kommandósok egy 60 éves férfit szombat délután a rendőrök Bécs Penzing kerületében: az illető előbb a szomszédját fenyegette meg lőfegyverrel, majd többször tüzelt a lakásából a kiérkező rendőrökre.

A rendőrség közlése szerint a férfivel szemben fegyverviselési tilalom volt érvényben, ennek ellenére egy fegyverrel fenyegetőzött, miután szomszédjához kiabálva és valószínűleg felfegyverezve kopogtatott be, majd visszatér lakásába. A osztrák állampolgárnak korábban megtiltották a fegyverviselést, ám gyanítható volt, hogy ennek ellenére lőfegyvere van, ezért a Cobra és WEGA különleges rendőrségi egységet is a helyszínre rendelték. A Kienmayergasse környékén több utcát is lezártak. A rendőrök megpróbáltak kapcsolatba lépni a 60 éves férfival. „A férfi nem volt együttműködő, és elbarikádozta magát a lakásában, majd pedig tüzet nyitott az egységre – közölte a rendőrség.

A lövöldözés során több lövést adott le – az első információk szerint puskával – a lakás belsejéből az ajtón keresztül, mire a Cobra rendőrei viszonozták a tüzet. (A krone.at szerint 40-szer lőtt.) A 60 éves férfi többek között többször eltalálta a Cobra-egység egyik védőpajzsát. Végül a férfit a rendőrök eltaláltak, és sérülten a földre zuhant. A közlemény úgy fogalmaz, hogy a rendőrök, miután biztosították az elkövető lőfegyverét, azonnal megkezdték a sérült ellátását, amit a bécsi mentősök folytattak, azonban a 60 éves bécsi férfi a helyszínen meghalt.

Az ORF azt írta, azt nem tudni egyelőre, hogy az illetőnek miért tiltották meg a fegyverviselést, és azt sem derült, voltak-e további lőfegyverek a lakásban. Az akcióban résztvevő rendőrök a belügyminisztérium szakértőitől kapnak pszichológiai támogatást.

A krone.at újságírója bejutott a lövöldözés helyszínére, a többemeletes ház folyosóján, több helyen lövésnyomok látszanak, valószíűleg sörétes fegyverből tüzelhetett a férfi. A szomszédok szerint a szombaton lelőtt lakó alkoholista volt, aki minden előzmény nélkül fegyverrel kezdte fenyegetni a mellette lévő lakásban élőt. A kiérkező rendőrökre is rálőtt, azok hiába próbáltak vele tárgyalni vele, végül nem sikerült – a házban élők szerint a férfi egészen addig normálisan viselkedett, amíg el nem kezdett inni.

Frissítés: részletek az akcióról

Daniel Fürst rendőrségi sajtószóvivő azt mondta vasárnap az ORF-nek, hogy a vizsgálatok még zajlanak az ügyben. Annyi már bizonyos, hogy a férfivel a szomszédoknak is meggyűlt a baja – a 60 éves bécsi lakost kényszerítés és veszélyes fenyegetés miatt már feljelentették, ezért volt érvényben a fegyvertartási tilalom vele szemben. A fegyvert, amivel több tucatszor rálőtt a rendőrökre, lefoglalták. Hogy pontosan hányszor tüzelt, azt egyelőre nem tudni. A rendőrségi lőfegyverhasználat ügyében a nyomozást a bécsi ügyészség vezeti, a vizsgálatot pedig a steiermarki rendőrség munkatársai folytatják le.

Annyi már kiderült, a rendőrséget a szomszéd hívta ki, akihez fegyverrel kopogtatott be a férfi. A járőrök útközben ellenőrizték az adatokat, ekkor látták, hogy fegyvertartási tilalom hatálya alatt áll, ezért értesítették a WEGA- csoportot (a bécsi rendőrség beavatkozó egysége). A férfi elbarikádozta magát a lakásban és azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit lelő, aki bejön hozzá. Amikor a rendőrök megpróbáltak bejutni hozzá, többször a rendőrök irányába lőtt – ekkor riasztották a Cobra különleges egységet (a belügyminisztérium kommandója). Fürst szerint a Tartományi Bűnügyi Hivatal tárgyalócsoportja is a helyszínre érkezett, megpróbálták megnyugtatni a férfit, és rávenni arra, hogy adja fel.

A rendőrök a szomszédokat arra utasították, hogy maradjanak a lakásukban, és a lehető legtávolabb legyenek a lakásajtótól. Végül a Cobra-egység a behatolás mellett döntöttek: egy úgynevezett ballisztikus védőpajzs mögött elhelyezkedve berobbantották az elbarikádozott ajtót.
A 60 éves férfi ezután több tucatszor lőtt a rendőrök vagy a védőpajzs irányába, a golyóváltás során az illetőt egy Cobra-tiszt lelőtte, közölte a rendőrség.

Az eset érdekessége, hogy bár a rendőrség jókora körben lezárta a környéket, többen a a TikTok közösségi médiaplatformon közvetítették az egész műveletet. A rendőrség erről határozottan lebeszél mindenkit: egyrészt így láthatóvá válnak a hatóságok taktikai lépései, ráadásul egy élő közvetítésben semmilyen cenzúra nincsen, minden azonnal látható, akár a gyerekek számára is, így az is, ha valakit lelőnek.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük