Rendőrautó Ausztria

Lelőtték a machétás férfit: a rendőr reméli, hogy az ügyet ejtik

Miután egy rendőr Bad Sauerbrunnban (Mattersburg kerület) lelőtt egy machétával felfegyverkezett férfit, a rendőr védőügyvédje az ügy ejtését kéri. Az ügyészség hivatalosan gyilkosság gyanújával folytat nyomozást, olvasható az ORF cikkében.

Január 5-én családi vita miatt hívták a rendőrséget ahhoz a házhoz, ahol egy 55 éves férfi élt a feleségével. Amikor a rendőrök megérkeztek, a férfi állítólag egy machetével megfenyegette a feleségét, majd két rendőrt, egyiküket megsebesítve. Amikor az 55 éves férfi nem volt hajlandó megnyugodni, az egyik rendőr használta lőfegyverét.

Vizsgálják az önvédelmet

Az, hogy gyilkosság gyanúja miatt folyik a nyomozás, nem feltétlenül jelenti azonban azt, hogy gyilkossági szándék állt fenn – magyarázta Petra Bauer, a hatóságok szóvivője. „A cél most az, hogy kiderüljön, indokolt volt-e a fegyverhasználat” – mondta az ügyészség szóvivője az APA-nak adott interjújában. „Azt vizsgáljuk, hogy a lövöldöző hivatkozhat-e önvédelemre vagy menthető szükségállapotra” – mondta Bauer. Sok múlik majd a bűncselekmény rekonstrukcióján, amelyet február 6-án tartanak a helyszínen. Emellett az ügyészség még várja az írásos boncolási jegyzőkönyvet és a helyszínelő csoport zárójelentését. Még mindig nem világos, hány lövést adtak le – erősítette meg Bauer.

Az ügyvéd meg van győződve arról, hogy az eljárást megszüntetik

„Meggyőződésem, hogy az ügyészség rövidesen ejti az ügyfelem elleni eljárást” – mondta a lövöldöző védőügyvédje, Nikolaus Rast bécsi ügyvéd. Érthetetlen, hogy a rendőrt egyáltalán gyilkossággal gyanúsítják: „A legcsekélyebb hiba sem volt sem az ügyfelem, sem a kollégája viselkedésében a helyszínen. Ügyfelem egy olyan személlyel került szembe, aki meg akarta ölni. Erről a tényről azonban ügyfelemet nem tájékoztatták”.

Az ügyvéd „rendőr általi öngyilkosság” szándékát gyanítja

Rast feltételezi, hogy az 55 éves férfi „rendőr általi öngyilkosságot” akart elkövetni, azaz, hogy a rendőrség lelője. Az ügyvéd ezt az 55 éves férfi kijelentéseire alapozza, amikor tárcsázta a rendőrség segélyhívó számát, és ezzel előidézte a rendőri akciót. Ezek most bekerültek a nyomozati aktába. Az 55 éves férfi ezt mondta: „Jöjjenek felfegyverkezve, készítsék fel a tisztjeiket egy dühös majomra, ezt tanácsolom. „Teljesen lehetetlen” volt vele „racionálisan beszélgetni”. Végül pedig azt mondta, hogy a felesége szerint „teljesen őrült”, és hogy ezt most akarja bebizonyíttatni, és „végre tudni”, „utolsó dologként”, mielőtt eltávozik „ebből az életből”.

„A férfi kétszer is kifejezte, hogy meg akar halni a segélyhívó diszpécsernek. Ügyfelem viszont csak akkor kapta meg a „családi vita” információt, amikor a helyszínre hívták” – hangsúlyozta a védőügyvéd az APA-nak péntek reggel. A rendőrnek egyelőre együtt kell élnie azzal, hogy gyilkosság gyanújával nyomoznak ellene, „noha ő csupán a munkáját végezte jól és helyesen”.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük