Lövöldözés a bécsújhelyi laktanyában: egy halott és egy sérült


Péntek reggel az egyik bécsújhelyi laktanyájában lelőttek egy őrszolgálatot adó katonát. A minisztérium közleménye szerint egy 20 éves sorkatona több lövést adott le az őrszobán, majd pedig a felettese lelőtte. A rendőrség nyomozást indított.

A hadsereg szóvivője szerint a lövések reggel hét óra előtt dördültek el. A katona tüzet nyitott és több lövést adott le az őrszobán – közölte Michael Bauer, a hadsereg szóvivője az osztrák hírügynökséggel (APA). Ezt megelőzően a 20 éves alsó-ausztriai fiatalember az őrségváltás során megfenyegette társait, és fizikailag bántalmazta felettesét – egy 54 éves burgenlandi altisztet, aki Bauer szerint „tapasztalt katona”.


„Az összetűzés során több lövés dördült el, a sorkatonát pedig halálos lövés érte” – áll a védelmi minisztérium pénteken kiadott írásos közleményében. A tiszthelyettes megsérült, és jelenleg kórházban ápolják. Az érintettek pszichológiai ellátásban részesültek. A védelmi minisztérium  vizsgálóbizottságot alakított.

A hadsereg szóvivője a krone.at-nak úgy nyilatkozott, hogy a fiatal újonc katona az őrségváltásnál az őrszobán gépkarabéllyal fenyegette meg társait, ezt látva a tiszthelyettes bement a helyiségbe, hogy lecsillapítsa az indulatokat. Ezután a sorkatona rátámadt elöljárójára, megrúgta, illetve a fegyver csövével többször fejbe ütötte – a másik három őr kimenekült az őrszobából. A hadsereg szóvivője szerint ezután legalább három lövés dördült el a tiszthelyettes pisztolyából, az újonc pedig halálos sérülést szenvedett – a hivatásos katona pedig ütéstől származó fejsérüléssel került kórházba.


A nyomozást az Állami Bűnügyi Hivatal indította el. Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a bécsújhelyi laktanyában lövöldözés történt, ebben pedig egy ember meghalt és egy másik megsérült. Baumschlager péntek reggel azt mondta hogy az osztrák hadsereg által közölt, a lövöldözés lefolyásával kapcsolatos információkat jelenleg még nem lehet megerősíteni.


A hadsereg szóvivője szerint egy őrség általában négy katonából és egy elöljáróból áll, közülük egy katona teljesít szolgálatot fegyverrel a laktanya bejáratánál, míg a többiek fegyvertelenül, az őrszobán állnak készenlétben. Az elöljárónak is van fegyvere. A 20 éves fiatalember valószínűleg az az őr volt, aki a bejáratnál állt.

AZ ORF délutáni információi szerint az 54 éves tiszthelyettes a verekedés során sérülést szenvedett. Ez nem lőtt seb volt – közölte a hadsereg Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő szerint a férfit őrizetbe vették, és ambuláns kezelés után az alsó-ausztriai rendőrség őrizetébe került. A legfrissebb hírek szerint a kihallgatása után szabadon engedték.

A nyomozást a tartományi rendőrség gyilkossági és helyszínelési csoportja folytatja. „A letartóztatott férfi ellen gyilkosság miatt indult előzetes eljárás” – mondta Erich Habitzl, a bécsújhelyi ügyészség szóvivője péntek délután, majd a tiszthelyettes kihallgatása után megváltozott az ügyészség az álláspontja: „Jelenleg önvédelmi helyzetet feltételezünk. ” – nyilatkozta Habitzl az ORF-nek.

A rendőrség tovább vizsgálja, hogy mi történt a dulakodás közben az őrszobán.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük