Magyar buli osztrák közvetítővel: közel 300 ezer euró névértékű hamis bankjegyet árultak Bécsben

 

Roman Hahslinger sajtószóvivő egyebek mellett elmondta, egy 37 éves burgenlandi, de Bécsben élő férfi került először a hatóságok látókörébe. Az alkalmazottként dolgozó gyanúsított egy belvárosi kávéházban 150 ezer eurónyi hamis bankjegyet kínált fel féláron egy – a rendőrségi szóhasználat szerint – magánszemélynek. A vevő mintákat kért és kapott is azért, hogy leellenőrizze a pénz minőségét, ehelyett azonban jelentette az esetet a rendőrségnek.

Az ügyletet a 37 éves burgenlandi illető szerdán akarta nyélbe ütni, egy találkozó végén a vásárlót el is vitte a lakására, ahol egy kofferben 292 ezer eurónyi hamis bankjegyet tárolt.  A rendőrség végig figyelte a vásárlást, a lakásban rajtaütöttek az eladón. Nem sokkal később öt magyar – két nő és három férfi érkezett a helyszínre, a rendőrség szerint minden valószínűség szerint azért, hogy csaknem 150 ezer eurónyi vételárát átvegyék, ám szó szerint a detektívek karjaiba szaladtak – mind a hat személyt őrizetbe vették. A nyomozást az Interpol segítségével Magyarországra is kiterjesztik.

Az eddigi adatok szerint egy 43 éves, egy meg nem nevezett, Bük melletti településen lakó magyar férfi mozgatta a szálakat. Vallomást sem ő, sem pedig a társai nem tettek. A Bécsben dolgozó burgenlandi alkalmazott viszont beszélt, ő jutalékért vett részt az ügylet lebonyolításában. A rendőrség nem akart nyilatkozni a bankjegyek minőségéről és származási helyéről.

A kurier.at összeállítása szerint idén januárban Innsbruckban bukkant fel körülbelül 100 ezer eurónyi hamis bankjegy, a kétszázas és ötszázas címletek nagyon jó minőségűek voltak, ekkor három embert tartóztattak le. Februárban Alsó-Ausztriában 50 ezer eurónyi „fals” pénzzel bukott le két futár, a hamisítót és társat Hamburgban kapcsolták le.

A legtöbb hamis pénz – az összes forgalomban lévő hamisítvány 90 százaléka – Nápoly környékéről származik, itt iparszerűen állítják elő az igazihoz hasonlatos eurókat, idén februárban 53 millió névértékű bankjegyet foglaltak le az olasz hatóságok. Tavaly novemberben lecsaptak az egyik szervezetre, akkor 56 embert tartóztattak le. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük