Magyar cégek dizájnbútoraival rendezték be pihenőt a bécsi ENSZ székházában

Dán Károly, Magyarország jelenlegi ausztriai nagykövete beszél a bécsi ENSZ székházban tartott ünnepségen 2015. január 27-én. Ezen a napon két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ székház C épületének pihenője. MTI Fotó: Filep István

Dán Károly, Magyarország jelenlegi ausztriai nagykövete beszél a bécsi ENSZ székházban tartott ünnepségen 2015. január 27-én. Ezen a napon két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ székház C épületének pihenője. MTI Fotó: Filep István

 

Két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ székház C épületének pihenője kedden.

Li Yong, az UNIDO (az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete) főigazgatója a lounge avatóünnepségén emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években elvégzett felújítást követően egy ideig bútorzat nélkül állt ez a terület, most azonban ismét a dolgozók és látogatók kényelmét szolgálják a stílusos és kényelmes magyar bútorok, amelyek a magyar kormány felajánlásából kerültek ide.

“Így ismét egy magyar lounge jött létre a székházban” – utalt a főigazgató arra, hogy a felújítás előtt szintén magyar bútorok álltak a pihenőben. 

Dennis Thatchaichawalit, a bécsi ENSZ székház főigazgató-helyettese hozzátette: a lounge újbóli berendezésének ötlete Csuday Balázstól, Magyarország akkori ausztriai nagykövetétől származik, a kezdeményezés pedig a magyar kormány támogatásával valósulhatott meg.

Dán Károly, Magyarország jelenlegi ausztriai nagykövete kiemelte: Magyarország komoly hangsúlyt fektet kreatíviparának bemutatására, ezt a célt pedig jól szolgálják az ENSZ székházban elhelyezett, igen kényelmes és hívogató bútorok, amelyek egyben rendkívül tartósak is, így még hosszú ideig állhatnak a látogatók rendelkezésére.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója arra emlékeztetett, hogy a lounge magyar bútorokkal történt berendezése kis esemény az ENSZ székház történetében, de komoly eredmény a magyar dizájn számára.

Kertész Attila, a Position Kollektíva bútortervezője elmondta, hogy a Design Terminál meghívásos pályázatára kollekciójuk moduláris, jól kombinálható szófáit választották. A 10-15 szófaelem körülbelül tízféle elrendezésben jelenik meg a térben, ezeket tölgyfa-acél dohányzóasztalok egészítik ki.

A Position Collective egyik terméke a csoport weboldaláról

A Position Collective egyik terméke a csoport weboldaláról

 

Az asztalokból két változat készült: a négyzetes típus rendezvények alkalmával egymáshoz rendezhető, míg a kör alakú asztalok lazítják a feszes elrendezést. Az asztalok köré egy szintén magyar márka, a Hannabi székei kerültek. A bútorok a központ belsőépítészeti stílusával harmonizáló kivitelben és színben készültek el, amely kiválasztásában a bécsi ügyfél is aktívan részt vett – számolt be Kertész Attila.

Hozzátette: mindkettőjüknek hasonló koncepciójuk és bútoraik vannak, emellett ugyanarra a minőségre törekszenek. Ezen kívül közös gyártói kapcsolattal rendelkeznek és kizárólag magyar mûhelyekkel dolgoznak együtt. 

Kele Judit, a Hannabi projektmenedzsere hangsúlyozta: “kortalan dizájnnak is nevezhetjük azt, amit mindketten képviselünk. Bútoraink a modern környezetbe jól illeszkednek”.

Mint elmondta, a futurisztikus hangulatú ENSZ székház lounge helyiségében üzleti környezet megteremtésére törekedtek. A színeket és az anyaghasználatot tekintve elegáns és minőségi összeállítást hoztak létre, a szürke és fekete dominál a tárgyakon.

Kele Judit közlése szerint hagyományos technikán alapul a Hannabi filigrán kis fotele, a Women Earth nevû kollekció, amely 2013-ban debütált a londoni designjunction kiállításon. Amellett, hogy kényelmes, kis helyen is elfér. A modellhez fekete, piros és szürke huzatokat használta.

Kertész Attila hozzátette, hogy a kör alakú kávézóasztalok lakatos megmunkálással, légies, csőszerû lábszerkezettel, tölgyfa asztallappal készültek. Szintén tölgyfából gyártották a négyzet alakú étkezőasztalokat is.

A tervezők emlékeztettek arra, hogy korábban is állítottak már ki közösen több külföldi szakvásáron és elárulták: a jövőben is több közös projektben vesznek majd részt, többek között a Magyar Nemzeti Galériába terveznek bútorokat. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük