Magyarok menni Ausztria: városnyi honfitársunk él a szomszédos országban

Év elején több mint 8,5 millió lakosa volt Ausztriának, a legfrissebb adatok szerint egy év alatt 53 ezer fővel nőtt az ország népessége, írja a kurier.at

Az újonnan érkezett bevándorlók közül 24.400 választotta Bécset, ez 1,4 százalékos lélekszám-emelkedést jelenetett a császárvárosnak, amelyet egy nemzetközi tanulmány a világ legélhetőbb városának választott. Az új lakók pénzt is jelentenek a városnak, az önkormányzat fejenként 3006 euróval számolhat minden új polgár után.

Az osztrák statisztikai hivatal (Statistik Austria) szerint 2014 elején 1,06 millió külföldi állampolgár élt Ausztriában (12,5 százaléka a teljes lakosságnak). Némi meglepetést jelentett, hogy a bevándorlók listáján a magyarok voltak az első 6609 fővel, megelőzve a németeket és a románokat.

A kurier.at  megszólaltatta Antalfi Dánielt, egy fiatal magyart, aki barátaihoz hasonlóan külföldre költözött.

– Édesapám évekig Ausztriában dolgozott és naponta ingázott, az ő példája volt a legfőbb oka a döntésemnek. De a jobb képzési és tanulási lehetőségek amellett szóltak, hogy eljöjjek, mesélte a fiatal férfi, aki Bécsben tanul magyar nyelvtudományt. 

– Sok barátomhoz hasonlóan nagyon rossz tapasztalatokat szereztem otthon. Nagyon kihasználják Magyarországon a munkavállalókat, új gondolatokra, elképzelésekre nincs szüség.

2012-ben 48.000 magyar élt Ausztriában, közülük 16.500 Bécsben. A növekedés üteme az elmúlt két évben felgyorsult.

Péter Zoltán szociológus és migráció-kutató úgy véli, megtalálta a választ:

– A magyar bevándorlást elsősorban gazdasági okok indolják. De a földrajzi közelség is szerepet játszott abban, hogy sokan a közeli Ausztriát választották. 

Véleménye szerint többen csalódtak a legutóbbi magyar történések miatt és sokan inkább idegenben próbáltak szerencsét. A szocilógus szerint azonban a magyarokban erősek a hazafias érzések. A nemzeti büszkeségük miatt nem szívesen hagyják el hazájukat és kultúrájukat.

 

Bécsi látkép: messze jobbak a kilátások, mint hazai pályán Fotó: Avar Szilveszter

Bécsi látkép: messze jobbak a kilátások, mint hazai pályán Fotó: Avar Szilveszter

 

 

Deák Ernő 1956-ban, a forradalom után menekült Ausztriába. 1961 óta él Bécsben.

– Nem is tudok más várost elképzelni, sohasem gondoltam a hazatérésre. Deák Ernő történészként dolgozott, jelenleg nyugdíjas és a magyar szervezetek központi szövetségének az elnöke.

ő a következőket mondta a lapnak a magyarok kivándorlásáról:

– A magyarok igazi világjárók, modern nomádok. Szûknek érzik az otthoni lehetőségeket és levegőhöz akarnak jutni.

Ehhez hozzájön még, hogy a magyar munkaerőt jobban megbecsülik külföldön, mint otthon:

– Nagyon sok akadémikus jön Ausztriába, mert itt jobban tudnak dolgozni és élni.Ez persze azzal jár, hogy Magyaország sok, jól képzett polgárát elveszíti.

Deák Ernő még hozzátette:

– A mostani kormány csak rontott a helyzeten. És nem annyira sajátján, hanem Magyarország megítélésén, imázsán.

A magyar fiatalok még bizonytalanok a jövőt illetően, Antalfi Dániel azt mondta a kurier.at-nek, maradna Bécsben:

– Értékelem az itteni életsznívonalat. De ezzel együtt sokszor gondolok arra, hogy haza kellene térnem. Ám véleményem szerint ez mégis csak visszalépés lenne. 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük