Magyarok Salzburg tartományban: az idegenforgalomban dolgozók fele nem osztrák

Sífelvonó az Alpokban: a munkabérrel nincsenek kibékülve a helyiek

 

2700 magyar állampolgár dolgozik a tartomány szállodáiban éttermeiben és hüttéiben, derül ki a helyi munkaügyi hivatal (AMS) összesítéséből. Korábban a volt Jugoszlávia tagállamaiból érkeztek dolgozni legtöbben, most a külföldiek több mint fele Magyarországról vágott neki az osztrák munkavállalásnak.

A munkavállalók érdekvédelmi szervezetének (Arbeiterkammer) salzburgi elnöke, Siegfried Pichler azonban kritizálta a munkaadók gyakorlatát, hogy az üres munkahelyekre azonnal külföldieket vesznek fel. Szerinte a cégek nem igazán törik magukat a helybeliekért, a fiatalokért. Szerinte az ágazati megállapodásban rögzített munkabér kevés, abból nehéz megélni és lakást bérelni, vagyis  efelett kellene fizetni. Ráadásul az elnök úgy látja, a munkaadók a külföldieket a garantált juttatásoknál kevesebbért alkalmazzák. 

A megfogalmazott kritika ellenére nem lesz több állás és magasabb bér a salzburgi idegenforgalomra, írja az orf.at, az AMS az idén a munkanélküliségi mutatók 10 százalékos emelkedésével számol.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük