Májusi tél: havazott az ausztriai hegyekben

Szervác napján az ország nyugati és déli tartományaiban a magasabban fekvő helyeken hó hullott, számolt be az aktuális helyzetről a wetter.at portál. Délután kettőkor Klagenfurtban mindössze 9 fok volt, a hegyek csúcsai pedig kifehéredtek.

Az idő nem javul a hét további részében sem, csütörtökre egy ciklon miatt Ausztria keleti részén erős szél és rengeteg eső várható.

 

 

Katschberg (Karintia) kedden a déli órákban: májusi havazás aranyat ér Fotó: bergfex.at

Katschberg (Karintia) kedden a déli órákban: májusi havazás aranyat ér Fotó: bergfex.at  

 

 

Magyarországi előrejelzés: viharos szelet és sok esőt hoznak a fagyosszentek

 

Idén viharos, akár 100 kilométeres óránkénti szelet és jelentős mennyiségû esőt hoznak a fagyosszentek – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Zala megyében jelenleg is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható sok eső miatt. Itt 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat. A meteorológiai szolgálat azt írta: a délnyugati határ közelében egy-egy zivatar is kialakulhat átmeneti szélerősödés és jégeső kíséretében.

Szerdára már nyolc megyére adtak ki figyelmeztetést a várható viharos erősségû szél miatt. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területén a legerősebb széllökések akár az óránkénti 70 kilométert is meghaladhatják. Mint a meteorológiai szolgálat kiemelte: Pongrác, Szervác és Bonifác napja – május 12-14. – összekapcsolódott a tavaszi fagyokkal. Ebben az évben fagy még a talaj közelben sem valószínû, de sokfelé jelentős mennyiségû csapadék és viharos szél várható.

A hét közepén ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé. Természetesen még mindig van még némi bizonytalanság az előrejelzésben, elképzelhető, hogy egyik nap erősebb az előrejelzett szél, és a csapadékmennyiségek is némileg módosulnak napról-napra, de – mint kiemelték – “az nagy valószínûséggel állítható”, hogy viharos szél és országszerte eső, zápor várható.

 

Szerdától szombatig a Dunántúlon gyakran lesz viharos a szél. A legerősebb széllökések csütörtökön lehetnek, ekkor akár az óránkénti 100 kilométernél erősebb széllökések is lehetnek. A legtöbb csapadék szerda estétől szombat délig hullik majd. A jelenlegi számítások szerint összesen 25-60 milliméter körül alakul a lehulló csapadék mennyisége.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük