Még mindig platinázás: négy férfi és öt katalizátor volt az autópályán megállított kocsiban

Kedden az A4-es autópályán, Nickelsdorf közelében állítottak meg a rendőrök egy Magyarországra tartó,  német rendszámú autót. A négy utas nem tudott elszámolni a kocsiban található öt katalizátorral. Mint kiderült, azokat Bécsben parkoló jármûvekről vágták le korábban.  Mind a négy személy őrizetbe vették, ellenük eljárás indult, a kár 5 ezer euró.

Miért lopják a katalizátorokat?

A választ a kipufogo-szerviz.hu weboldal adja meg. Sajnos jóideje elterjedt már a katalizátor lopás (“platinázás“), és bár ez a károsultaknak sovány vigasz, ez nem csak országos, hanem nemzetközi probléma. Azért lett közkedvelt a tolvaj bûnözők körében, mert a használt, gyári katalizátorok relatív jó áron eladhatók, ugyanis a katalizátor kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina.

Fontos megjegyezni, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó. Külföldön a rossz gyári katalizátorok újahaszosítására felépített gyárak a nemesfémeket kémiai eljárással kinyerik, és a kerámiát illetve a katalizátor házat újrahasznosítják.

Elsősorban a diesel és turbodiesel motorral szerelt kisteherautók, egyterûek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük